La vacuna de Pfizer i BioNTech podria reduir els casos positius després de dues setmanes, segons ha informat Israel amb les primeres dades sobre vacunació a la mà. La informació ha estat proporcionada a través d'un acord entre Pfizer i el mateix país després que la farmacèutica assegurés prou dosis de vacunes. Un acord que s'estudia també per a Islàndia.

Aquestes dades, però, provenen de dos estudis. D'una banda, el dut a terme  Clalit Health Services que demostra una reducció del 33% en les PCR positives de persones vacunades davant les no vacunades després de 14 dies de la injecció. D'altra banda, un altre estudi que ha portat més dades és el realitzat per Maccabi Healthcare Services i recollit pel The Times of Israel, on s'hi assegura que la diferència de persones infectades entre ambdós grups pujava al 60%.

Ara bé, tots dos estudis mostren dades preliminars que encara no s'han fet públics ara per ara. Les úniques dades disponibles són les que el mateix Ministeri de Sanitat ha fet públiques i ha recollit La Vanguardia. Aquests indiquen que 12.400 residents de país han donat positiu per coronavirus després de ser vacunats. Això vol dir un 6,6% de les 189.000 persones vacunades que es van sotmetre a estudi.

Més vacunats però més confinament

El país avança en la seva campanya de vacunació que ja ha aconseguit vacunar més de 2.180.000 persones dels poc més de nou milions d'habitants i gairebé mig milió ja tenen la segona dosi. Malgrat tot, les dades del coronavirus segueixen sent preocupants. 

El govern d'Israel ha decidit prolongar el confinament que està instaurat al país des de finals de desembre i que s'estendrà fins a finals de gener, com a mínim, després que s'hagi registrat un nou màxim de contagis de coronavirus i s'hagin superat per primera vegada els 10.000 en 24 hores. 

En total el país ha registrat més de 566 mil casos de coronavirus i 4080 persones haurien perdut la vida. 

Ritme de vacunació a Catalunya

Pel que fa al nombre de vacunats, aquest dimarts les dades de Salut n'han notificat un total de 155.037. En les últimes 24 hores s'han vacunat 10.236 persones. Unes 394 ja han rebut la segona dosi de la vacuna (249 en les últimes 24 hores). El període de vacunació va començar el 27 de desembre, com a la majoria de països de la Unió Europea, que han optat per seguir una estratègia conjunta. Aquest diumenge ja es van començar a administrar les segones dosis de la vacuna a Catalunya.

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara una dosi de vacuna contra el coronavirus / Efe

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat