Leocadia Peña, una dona de 85 anys, que viu a la residència de Nostra Senyora de Ribera de la Pobla de Segur (Pallars Jussà), ha estat la primera de Catalunya a rebre la segona dosi de la vacuna contra la Covid Pfeizer, segons ha anunciat aquest diumenge el departament de Salut. Peña va ser la primera a vacunar-se en aquesta regió. "Tot això s'acabarà aviat", ha indicat Peña en unes declaracions concedides a TV3.

Pràcticament al mateix temps, Galícia també ha anunciat que ha administrat la segona dosi de la vacuna a Nieves Cabo, de 82 anys, resident del centre per a gent gran  Porta do Camiño de Santiago de Compostel·la. 

Peña no ha estat l'única en vacunar-se de su residència. En total, s'ha injectat la segona dosi de Pfizer a 59 residents i 21 treballadors del centre geriàtric Nostra Senyora de Ribera de La Pobla de Segur. A més, s'ha vacunat per segona vegada Rosa Vilanova, de 51 anys, directora de la residència.  

rosa vilanova segunda vacuna / departament salutLa directora del centre Residència Nostra Senyora de Ribera de La Pobla de Segur, Rosa Vilanova, durant el moment de la vacunació / departament de Salut

S'ha avançat la vacunació per qüestions logístiques

Per assolir la immunitat contra la Covid-19, la vacuna de Pfeizer requereix dues dosis que s'han d'administrar en un període de diferència de 21 dies, entre la primera i la segona. Per això, segons s'ha detallat des de Salut, a partir d'avui ja es podia aplicar la segona dosis, ja que la primera es va administrar el 27 de desembre. En aquest sentit, la regió del Pirineu i l'Aran van comunicar al departament que, per temes logístics, preferirien iniciar la vacunació aquest diumenge.

Per aquest motiu, Peña i Cabo s'han convertit en la primera persona a rebre la segona dosi de Pfeizer, ja que la primera persona que es va vacunar a Espanya, Araceli, de 96 anys i a Guadalajara, serà vacunada demà. També se li administrarà la segona part del tractament Josefa Pérez, de 89 anys, que va ser la primera a injectar-li la primera dosi a Catalunya. Pérez viu a la residència Feixa Llarga de l'Hospital de Llobregat, el primer geriàtric de Catalunya on es va iniciar la vacunació contra la Covid-19 el passat 27 de desembre. En el cas d'aquest centre, demà s'iniciarà la segona ronda del tractament.

A més, en la regió sanitària Pirineu y el Aràn rebran la segona dosis els residents i treballadors de 13 centres més de gent gran, discapacitats i salut mental, en les quals s'iniciarà la campanya demà, així com en la resta de tota Catalunya. 

La consellera de Salut, Alba Vergés, va indicar aquesta setmana que divendres s'acabava d'administrar la primera part del tractament a les residències verdes, és a dir, aquelles que no tenen cap cas de coronavirus; mentre que a partir de demà s'implementarà la segona dosis en aquells que ja han estat vacunats. 

De moment, a Catalunya s'han vacunat un total de 140.373 persones, de les quals 2.593 ho han fet en les darreres 24 hores. La campanya de la vacunació es realitza de manera conjunta a la Unió Europea. En el cas d'Espanya, la Moncloa rep les dosis que després distribueix a les comunitats autònomes en proporció el nombre d'habitants. En aquest sentit, Catalunya n'ha adquirit 180.020, per la qual cosa n'ha administrat prop del 80%