La vacuna de l'Estat més avançada contra la Covid-19, la del Centre Nacional de Biotecnologia de l'CSIC, podria començar a comercialitzar-se a finals d'aquest any. De moment, ja ha mostrat una eficàcia de l'100 per cent en els assajos en ratolins.

En una entrevista a RAC1, el cap de Grup de Poxvirus i Vacunes del Centre de Biotecnologia del CSIC, Mariano Esteban, ha assegurat que ja hi ha una empresa espanyola que l’està produint. A més, ha destacat la importància de tenir diferents tipus de vacunes perquè "ja s’ha demostrat que dipositar tot el pes en dues o tres farmacèutiques pot ser perillós".

"La nostra vacuna és molt estable i pot arribar a tothom. Es pot administrar a qualsevol lloc i a qualsevol temperatura. També estem treballant per fer una vacuna més universal, que tingui capacitat per evitar les noves variants que es desenvolupin", ha explicat.

vacuna csic covid - csic

Imatge: Els investigadors del CSIC / CSIC

Sobre la vacuna

Els avenços aconseguits en aquest projecte, que està utilitzant una variant de virus que va servir per eradicar la verola, s'han publicat a la revista Journal of Virology i començarà les primeres fases dels assaigs clínics (fases I i II) en les pròximes setmanes.

Aquest candidat a vacuna (MVA-CoV-2) utilitza com a vehicle el virus vaccini a modificat d'Ankara" (MVA) per transportar una proteïna de la SARS-CoV-2 (la proteïna "s") que aconsegueixi estimular la defensa immunitària contra el coronavirus.

En concret, el virus MVA ha estat modificat per expressar la proteïna S completa de la SARS-CoV-2, que és la clau que permet l'entrada de l'coronavirus en les cèl·lules humanes. Incorporada en el "vehicle MVA", aquesta proteïna es produeix tan bon punt el virus penetra en la cèl·lula i és la que ensenya a el sistema immunitari com ha de reconèixer a l'coronavirus real i com ha de eliminar-lo.

Els resultats de l'estudi

L'estudi ha demostrat que l'administració d'una o dues dosis protegeix el 100 per cent dels ratolins humanitzats de la malaltia i de la letalitat causada pel coronavirus. El CSIC ha subratllat que amb dues dosis de la vacuna es produeix una inhibició completa de la replicació de virus en els pulmons.

A més, els investigadors han demostrat que la vacunació combinada amb dues vacunes diferents, una a primera dosi basada en àcid nucleic (ADN-S) i una altra en segona dosi (MVA-CoV2-S), produeix nivells més alts d'activació de limfòcits T que l'administració de dues dosis de MVA-COV-2, la qual cosa té rellevància quan es pretén aconseguir una resposta immune més àmplia i duradora.

Per definir un major espectre d'acció de la vacuna i complir amb els requisits de les agències reguladores per als assajos clínics, s'estan duent a terme experiments de immunogenicitat i eficàcia en el model de hàmster i properament s'efectuaran també amb macacos. Si tot marxa segons els previst, es podrien iniciar les fases clíniques I i II en unes setmanes i avançar posteriorment cap a la fase clínica III.