La vacuna de BioNTech i Pfizer podria rebre el vistiplau de l'Agència Europea del Medicament (EMA) el 23 de desembre, segons publiquen aquest dimarts els diaris Bild i Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Preguntat sobre això en una roda de premsa, el ministre alemany de Sanitat, Jens Spahn, ha assegurat que es tractaria d'una "bona notícia" i que comptava amb aquesta data perquè ho havia llegit a la premsa, li semblava "plausible" i perquè era just abans de Nadal.

Aquesta notícia arriba després de la pressió de diversos països de la Unió Europea per accelerar l'aprovació de la vacuna.

Spahn ha ressaltat la importància que hi hagi un procés europeu i no nacional en l'autorització de la vacuna, ja que així es pot aprofitar el coneixement i l'experiència de les diverses agències responsables als països membres. A més a més, permet que es comenci a vacunar simultàniament als 27, fet que augmenta la cohesió dins de la UE, ha argumentat Spahn.

"Segurament els països més rics haurien pogut començar a vacunar abans, però no hauria sigut positiu, hauria generat una sensacó d'injustícia", ha dit.

Canvi de plans

A principis del mes de desembre l'Agència Europea del Medicament assegurava que es posicionaria sobre la vacuna contra el coronavirus de Pfizer-BioNTech com a màxim el 29 de desembre i sobre la de Moderna el 12 de gener. Hi ha hagut un canvi de terminis que podria venir donat per les pressions dels països europeus.

Les farmacèutiques de Pfizer-BioNTech van anunciar que la seva vacuna contra el coronavirus té una eficàcia del 95%, després de fer una anàlisi final.  A través d'un comunicat van subratllar que l'eficàcia en majors de 65 anys és superior al 94% i també van comentar que sol·licitaran a les autoritats dels EUA un permís per al seu ús d'emergència. 

La vacunació a Catalunya

Per la seva banda, el Govern de la Generalitat va garantir que Catalunya "està preparada" per començar la vacunació contra la Covid al gener. Així ho va dir el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, després de visitar el Banc de Sang i Teixits, on s'han reservat quatre ultracongeladors amb capacitat per emmagatzemar centenars de milers de dosis.

La consellera de Salut, Alba Vergés, confia que s'arribarà a entre 450.000 i 470.000 persones vacunades el primer trimestre del 2021 entre residències, personal sanitari i persones amb discapacitat severa.

La vacunació a Espanya

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar aquest dilluns que la campanya de vacunació contra la Covid-19 començarà a "mitjans de gener".

La campanya es durà a terme per fases i Illa va apuntar que les dosis "no arribaran totes el 4 o 5 de gener", però va prometre que "hi haurà vacunes per a tothom" i fins i tot "en sobraran" per enviar a altres països, perquè a l'Estat li pertoquen 140 milions de vacunes per immunitzar 80 milions de persones.

Illa va fer aquestes manifestacions en un esmorzar informatiu on va recordar que l'Estat segueix l'estratègia de vacunació europea i per tant està a expenses de l'aprovació definitiva de les vacunes per part de l'Agència Europea del Medicament.

La primera vacunada

El passat 8 de desembre una dona de 90 anys es va convertir en la primera persona al Regne Unit i al món a rebre la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per la farmacèutica nord-americana Pfizer i el seu soci alemany BioNTech.

Margaret Keenan, de 90 anys, va ser filmada i fotografiada mentre li administraven la vacuna —entorn de les 6.30 GMT- a l'Hospital Universitari de Coventry, al centre d'Anglaterra.

Els reguladors britànics van donar fa dues setmanes llum verda a aquesta vacuna, que a partir de dimarts passat es va començar a subministrar per als grups més vulnerables del Regne Unit.