El sindicat Ustec, majoritari entre el professorat, ha demanat a la Generalitat contractar 44.500 professors, la meitat per a primària i l'altra meitat per a secundària, per rebaixar els grups a 10 alumnes en infantil i a un màxim de 15 a primària i secundària.

Per al portaveu del sindicat, Ramon Font, "les ràtios són claus" per afrontar el proper curs escolar marcat per la pandèmia del coronavirus, i rebaixant a 20 alumnes els grups com ha anunciat avui el president de la Generalitat, Quim Torra, "la qualitat educativa perd molt" de manera que "el que s'ha de fer és contractar més professorat". En la mateixa compareixença d'aquest matí, el president Torra també ha anunciat que el Govern prohibirà les trobades de més de 10 persones tant en l'àmbit públic com privat.

Reduir les ràtios a les escoles

"Sense especialistes, que és el que vol el departament, es pot baixar a 20 però no hi ha ni desdoblaments, ni reforços, ni especialistes de música, anglès, educació especial ni educació física", a primària i "a l'ESO, el màxim que es pot fer són grups de 24", ha explicat Font. 

casal estiu nens classe acn

Els infants d'un casal d'estiu aplicant les mesures de seguretat per la Covid-19. / ACN

Font ha lamentat que en l'avançament de mesures que ha fet avui el president no s'hagi parlat de compactar la jornada sense suprimir el menjador escolar i que les classes siguin més curtes per ventilar els espais, com va plantejar USTEC.

Mascaretes i proves PCR pel retorn a l'escola

A l'espera de veure la lletra petita del pla de retorn a les escoles acordat pel Govern, el portaveu d'Ustec ha considerat "bones notícies" que les màscares siguin obligatòries per a tots els alumnes de més de 12 anys i que es facin mig milió de PCR a les escoles i instituts de Catalunya, on les classes començaran presencialment el proper 14 de setembre. Tot i això, Ramon Font ha expressat els seus dubtes respecte a què els nens de més de sis anys no hagin de portar mascareta a l'escola quan l'han de portar pel carrer i sobre com seran els equips de protecció individual del professorat, especialment de l'ensenyament infantil, el alumnat anirà sense mascaretes.

També ha criticat que les proves PCR siguin mig milió, quan la comunitat educativa és més gran, i que es tarda dos mesos en fer-les quan és un col·lectiu identificat i disponible.

 

Imatge principal: Reobertura d'una escola després de l'estat d'emergència. / Sergi Alcázar

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat