Quan pensem en urgències gairebé mai pensem que poden ser de tipus ginecològic. Quines són les principals urgències d'aquesta mena que podem trobar-nos? Existeixen les obstètriques –aquelles consultes que presenten les embarassades– i les ginecològiques –que presenten les dones no embarassades en relació amb l'àrea genital.
Segons explica la doctora Judit Jaramago, coordinadora de l'àrea obstètrica i urgències ginecològiques de l'Hospital Quirónsalud Barcelona, entre les urgències obstètriques, les més freqüents són els vòmits, sagnat genital, contraccions, sortida de líquid amniòtic o no notar moviments fetals. Entre les ginecològiques hi ha les molèsties vaginals, dolor abdominal, hemorràgia i nòduls o dolor al pit.
Urgències obstètriques
Els vòmits són una de les urgències més freqüents, segons detalla la doctora Jaramago. "És habitual que, en el primer trimestre d'embaràs, la pacient presenti vòmits", detalla. "Quan aquests no permeten a l'embarassada prendre líquids ni sòlids –ja que ho vomita tot–, s'ha de consultar al servei d'urgències per valorar que no hi hagi deshidratació, i és aquí on es donarà la pauta de medicació més apropiada".
La doctora també parla de sagnat genital. "L'embarassada presentat un sagnat, i per tant, li cal una consulta urgent per verificar que l'embaràs segueix el seu curs normal", insisteix.
"Quan una embarassada nota contraccions ha de consultar el servei d'urgències, estigui a terme o no", comenta, i afegeix que "quan l'embarassada no nota el nadó, ha de consultar al servei d'urgències perquè es comprovi que tot està bé".
Urgències ginecològiques
"Quan existeixen molèsties vaginals com picor, coïssor, enrogiment de la zona genital... és important que es consulti per a una valoració correcta. L'automedicació pot no ser efectiva i és important arribar al per què de les molèsties perquè fem el tractament més efectiu", remarca Jaramago.
"El dolor abdominal agut i brusc ha de ser sempre valorat al servei d'urgències, ja que en ocasions existeix una patologia ginecològica com a torsió d'ovari, quists accidentats, etcètera, que mereixen diagnòstic i tractament urgent", explica.
També alerta del sagnat. "Malgrat que els sagnats menstruals són variables, quan existeix una hemorràgia important s'ha de consultar per valorar el motiu de l'excés de sagnat i la repercussió que pugui tenir en la pacient".
I finalment, però no menys important, quan hi ha dolor al pit o es nota un bony és important visitar el metge. "És freqüent que quan una pacient es nota un nòdul –bony–, o tingui mal a la mama, es consulti el servei d'urgències. Després de la valoració inicial, se sol·licitaran els estudis necessaris i es donarà tractament si cal –com en les mastitis infecció de la mama–, en què es donarà antibiòtic", subratlla.