El Departament de Treball ha establert que les urgències dels centres d'atenció primària (CUAP, PAC i PADES) funcionin al 100% durant els dies que duri la vaga de metges, prevista del 13 al 16 d'octubre. Els serveis mínims decretats pel Govern també estableixen que per a la resta d'àrees de la salut pública caldrà un 25% de la plantilla durant les dues primeres jornades de l'aturada i un terç a partir del tercer dia.

Treball afegeix que, en tot cas, el servei s'ha de garantir amb un dispositiu d'assistència unipersonal, com a mínim, i es prestarà amb l'assistència normal pròpia dels serveis especials ordinaris d'urgència i altres dispositius d'atenció continuada.

L'executiu ha tingut en compte diversos condicionants a l'hora de prendre aquesta determinació. Per exemple, s'entén que el servei públic dels centres d'atenció primària “no es pot veure greument afectat per l'exercici del legítim dret de vaga dels treballadors, ja que això comportaria un risc per a la salut i la vida dels malalts”.

També que determinades prestacions sanitàries són “inajornables” per garantir el dret a la salut i a la vida, com ara les d'urgències, les de les unitats especials, les de determinats tractaments oncològics o les operacions “necessàries”. A més, Treball subratlla que la vaga es fa en un context de pandèmia i que “persisteix l'existència de la possibilitat real d'algun rebrot”. A banda, s'han tingut en comptes ordres de serveis mínims marcades en mobilitzacions anteriors.

Moment delicat

La vaga es produeix en un moment delicat a causa de l'epidèmia de la Covid-19 que, tot i que està continguda, encara no s'ha superat i persisteix la possibilitat real d'algun rebrot, segons Salut. "El servei públic d'assistència sanitària no es pot veure greument afectat per l'exercici del legítim dret de vaga dels treballadors, perquè comportaria un risc per a la salut i la vida dels malalts", ha assegurat Treball.

La convocatòria afecta el personal estatutari, el personal laboral i el personal funcionari que presta els seus serveis per a l'àmbit de l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) en la seva condició de facultatius i facultatives de la categoria professional. També inclou els facultatius especialistes en medicina familiar i comunitària, pediatria, ginecologia, radiologia, titulats superiors en odontologia i titulats superiors sanitaris en medicina.

El sindicat Metges de Catalunya va sol·licitar una reunió urgent amb tots els partits amb representació parlamentària per tractar els problemes de l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) i va convocar vaga per als dies 13, 14, 15 i 16 d'octubre.

La petició de vaga arriba després que el director gerent de l'ICS i també secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, s'hagi negat públicament a negociar una possible desconvocatòria de la vaga amb el sindicat convocant. Els sindicats CGT i CSIF s'han desvinculat d'aquesta convocatòria, que arriba després de vuit dies de mobilitzacions i també vaga dels MIR (metge intern resident) de tot Catalunya, les dues últimes setmanes de setembre.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat