On és la Unió Europea enmig de la crisi del coronavirus? Aquesta és una de les preguntes més recurrents entre els ciutadans europeus en veure la gestió de la pandèmia del Covid-19.

Aquest dijous es va dur a terme una videoconferència entre els 27 estats membres de la Unió Europea per trobar una solució davant el Covid-19, que dia rere dia està causant més morts. La intenció era poder trobar una solució entre tots els estats membres i d'aquesta manera revifar les mesures, en especial les econòmiques. Després de més de sis hores no van complir l'objectiu i, de moment, no existeix cap unitat.

Les conseqüències del coronavirus cada vegada es deixen veure més arreu de la Unió Europea. Malgrat això, els Països Baixos, Alemanya o Àustria no accepten grans ajuts econòmics per a tots els països.

Els països del nord i els Països Baixos insisteixen només oferir un crèdit en cas de necessitat, però subjecte a dures condicions. Per l'altra banda, països com Espanya, Itàlia o Portugal demanen solidaritat, de manera que no accepten la "solució" del país holandès.

De tota manera, Itàlia i Espanya han aconseguit que en dues setmanes es tornin a reunir tots els líders polítics una altra vegada. Aquesta vegada, però, tenen l'esperança que els ministres de Finances plantegin alguna solució.

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha destacat que la institució continua oberta a trobar solucions i que té l'esperança que en la pròxima reunió es pugui arribar a un acord conjunt.

Molts governs van decidir per si mateixos com combatre aquesta crisi global, mentre que una mesura de coordinació entre ells podria haver salvat més vides. El que està per venir requereix més acció col·lectiva, per la qual cosa la solidaritat és tan important avui com ho serà quan acabi aquesta crisi.

La Unió Europea, malgrat estar totalment dividida, prova de buscar una solució conjunta, amb l'esperança que no sigui massa tard.