El canvi climàtic comprèn un conjunt de factors, que van des de la contaminació de l'aire fins a les transformacions en l'agricultura, que estan provocant un impacte que continuen mesurant els científics i del qual encara es desconeix molt.

Per primera vegada, un equip d'experts ha analitzat l'impacte de tots aquests factors de forma conjunta en la salut de les persones. La investigació, que apareix publicada a la revista One Earth ha estat liderada per Deepti Singh, professora a l'Escola de Medi Ambient de la Universitat de Washington i està basada en centenars d'estudis sobre canvi climàtic, qualitat de l'aire, agricultura i salut pública per proposar un enfocament científic que connecti els riscos per a la salut amb els canvis ambientals simultanis impulsats per pràctiques humanes.

"Les conseqüències per a la salut de la contaminació de l'aire, el canvi climàtic i les transformacions en l'agricultura sovint es discuteixen per separat", assegura Singh. "Però tots aquests problemes estan relacionats, tenen orígens similars i cada un afecta els altres. Les activitats agrícoles contribueixen a la contaminació de l'aire i afecten els patrons climàtics regionals, mentre que la producció agrícola i la qualitat dels cultius són sensibles a la qualitat de l'aire i les condicions climàtiques."

En la investigació han participat, a més de la Universitat de Washington, la Universitat de Colúmbia, l'Escola de Negocis de l'Índia, la Universitat de Boston i la Universitat de Delaware. Es va analitzar la situació al sud d'Àsia, on la ràpida industrialització i les pràctiques agrícoles modernes han ajudat al desenvolupament econòmic i augmentat la producció d'aliments, però també han afectat la salut humana.

Gent al carrer

Els científics van revisar múltiples exemples d'impactes en la salut dels canvis en el clima, la qualitat de l'aire i la producció agrícola, així com els beneficis col·laterals i les conseqüències no desitjades dels esforços per frenar les emissions i estalviar aigua, per exemple. Van descobrir que aquests exemples comparteixen la necessitat de millors eines i dades locals d'alta resolució sobre salut, clima, emissions, contaminació de l'aire i ús de la terra per mesurar millor els impactes humans i ambientals. "Aquest estudi assenyala com les respostes polítiques útils i efectives han de tenir en compte múltiples factors i interaccions", asseguren.

L'ús de combustibles fòssils, la crema de residus de cultius i els canvis al paisatge a causa de l'expansió i intensificació de l'agricultura han contribuït a una qualitat de l'aire extremadament deficient al sud d'Àsia, han canviat la principal font de pluja, el monsó d'estiu, i també han augmentat els riscos per a la salut de gairebé una quarta part de la població mundial que viu a la regió.

A més, les onades de calor i inundacions més freqüents i intenses han matat a milers, han desplaçat milions, han reduït la productivitat laboral i han provocat brots de malalties. La greu contaminació de l'aire ha contribuït a un augment de les malalties cardíaques i pulmonars, així com a milions de morts prematures i al debilitament de les pluges monsòniques. Alhora, la contaminació de l'aire i el canvi climàtic han reduït els rendiments d'importants cultius alimentaris.