Fa escassos dies, un nou estudi que acabava que menjar carn vermella no està associat a un risc més important de càncer o malaltia cardíaca donava la volta al món.

Després del dur informe que va publicar l'OMS el 2015 que incloïa a aquest aliment en la llista dels "probablement cancerígens per als éssers humans" i a la carn processada |com "cancerígena per als humans" –per disposar de proves suficients del seu augment del risc de patir càncer colorectal i en menor mesurat càncer d'estómac–, aquesta nova investigació semblava posar en dubte tot l'anterior.

Estofat

L'últim estudi de la polèmica

El grup expert que està darrere d'aquest informe és NutriRECS, un equip multidisciplinari procedent del Canadà, Polònia i Espanya en el qual s'assegurava que després d'una exhaustiva revisió d'investigacions prèvies sobre el risc de consumir carn vermella que involucrava més de 50.000 persones, es concloïa que la relació entre el consum de carn i el risc de malaltia cardíaca, diabetis o càncer és pràcticament inexistent, per la qual cosa incloure-la en la dieta fins a tres vegades per setmana no tenia pràcticament cap perjudici per a la salut de la població.

Les noves troballes van ser publicades a la revista Annals of Internal Medicine, una prestigiosa revista científica i va ser recollida en mitjans de comunicació de tot el món. Doncs bé, ara la polèmica ha sorgit després que s'hagi relacionat un dels investigadors principals, Bradley C. Johnston –professor associat a la Universitat de Dalhousie (Canadá)-, amb la indústria alimentària.

Segons publica The New York Times, aquest professor sembla que no va indicar que, el desembre de 2016, va ser l'autor principal d'un estudi de Trusted Source que intentava desacreditar les recomanacions internacionals de salut per consumir menys sucre. Aquella investigació, que també va ser publicada a Annals of Internal Medicine, va ser finançada per l'Institut Internacional de Ciències de la Vida, un grup comercial de la indústria alimentària finançat per grans empreses.

The New York Times assenyala que és bastant comú que la indústria alimentària inverteixi en aquest tipus de metaanàlisi, com el de la carn publicat fa uns dies, perquè consisteixen a extreure conclusions després de revisar molts estudis i és més fàcil extreure les dades en funció dels interessos que es tinguin.

Costelles

Per tant, la sospita sobre la carn vermella torna de nou a estar en dubte. En principi, el més prudent és limitar el seu consum segons la recomanació de l'OMS, és a dir, no superar els 500 grams setmanals a dues preses i evitar formes de cuinat com les barbacoes o a la brasa on la carn està directament en contacte amb el foc, perquè augmenta la incidència de patir càncer i malalties cardiovasculars.