La Unió Europea ha exportat més de 1.000 milions de dosis de vacunes contra la covid a uns 150 països en els últims 10 mesos. Així ho ha verbalitzat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha concretat que uns 87 milions de dosis produïdes dins la UE han arribat a països pobres a través del mecanisme Covax. "Sempre hem compartit les nostres vacunes amb la resta del món. Hem exportat tant com hem entregat als ciutadans de la Unió Europea", ha dit Von der Leyen en una declaració, que ha recollit l'ACN.

Per altra banda, la presidenta de l'executiu comunitari ha apuntat que, juntament amb el president dels Estats Units, Joe Biden, s'han proposat que el 70% de la població mundial estigui vacunada el 2022. "La Unió Europea està fent la seva part", ha dit Von der Leyen, que ha anunciat que en els pròxims mesos es donaran almenys 500 milions de dosis als països que més ho necessitin. En aquest sentit, ha demanat a la resta de països que "facin més" i per això ha anunciat la intenció de portar aquest objectiu de vacunació al G20.

Covax no podrà complir el seu objectiu

Els països en desenvolupament estan recorrent, els que poden, cada vegada més a les vacunes de fabricació pròpia perquè el programa Covax, recolzat per l'ONU, es queda enrere. Mentre que els països occidentals ja parlen de terceres dosis, Covax, que va ser establert per les agències de l'ONU, governs i donants per garantir un accés just a les vacunes contra el coronavirus per als països amb ingressos baixos i mitjans, ha dit que no podrà assolir el seu objectiu: distribuir 2.000 milions de dosis a tot el món per a finals d'any.

Segons l'últim pronòstic de subministrament, el 8 de setembre, el programa ara espera proporcionar 1.400 milions de dosis de vacunes durant el 2021, un dèficit de quasi un terç. L'escassetat es deu, sobretot, a les limitacions de les exportacions i la fabricació i a causa de l'augment de la demanda dels països productors de vacunes. Sense anar més lluny, Índia, un productor clau, només ha pogut entregar 28 milions de dosis dels 40 milions promesos perquè la variant delta es va estendre per tot el país, tal com assenyala el The Guardian.

Els països produeixen les seves pròpies vacunes

Els països en desenvolupament han respost produint vacunes locals, entre ells hi ha Egipte que ha posat en marxa diversos assajos en humans de la seva vacuna Covi Vax, després que les proves de laboratori se superessin amb èxit.  En aquesta mateixa línia, investigadors de l'Aràbia Saudita van anunciar l'inici d'assajos en humans de la vacuna desenvolupada pels investigadors de la Universitat Imam Abdulrahman bin Faisal.

Per altra banda, Cuba busca l'aprovació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per les seves pròpies vacunes, ja que busca aconseguir la immunització completa, incloent-hi nens de només dos anys, per a finals del 2021. Brasil, Índia i Singapur també estan emprenent els seus propis camins per trobar una vacuna contra el coronavirus que funcioni, sense dependre dels altres ni de Covax. 

 

 

 

Imatge principal: la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen / ACN