Fins ara, es podia tenir el dubte si darrere de la polèmica de la vacuna contra el coronavirus d'AstraZeneca hi podria haver quelcom més enllà de motivacions científiques o motius sanitaris. Però algunes informacions podrien simplement confirmar els motius polítics de tot plegat i una picabaralla entre la Unió Europea i el Regne Unit. 

El programa britànic de vacunes podria patir un retard de dos mesos si la UE decideix prohibir les exportacions, una dada que podria fer variar els plans del govern per reobrir l'economia aquest estiu, segons assenyala una investigació que ha dut a terme el The Guardian. Aquesta prohibició –que consistiria a suspendre exportacions europees de vacunes a països que tenen la seva pròpia producció, però que no exporten– serà debatuda pels 27 líders de la UE aquest dijous i paralitzaria la campanya de vacunació del Regne Unit i, molt probablement, provocaria allargar les restriccions de mobilitat. La UE assenyala clarament al Regne Unit que, segons detallava El País la setmana passada, ha rebut 10 milions de dosis fabricades en territori UE, però no n'ha enviat cap al mercat comunitari. 

El mateix rotatiu assenyala, però, que aquesta prohibició no proporcionaria tampoc un impuls significatiu per als programes dels Estats membres, segons un informe de l'empresa d'anàlisis de dades d'Airfinity. La investigació suggereix que les dosis de dins el bloc només permetrien accelerar la vacunació completa de tots els adults de la UE "una mica més d'una setmana", tal com assenyala la publicació.

Agenda de la setmana 

S'espera que el primer ministre britànic, Boris Johnson,vacunat aquest divendres passat amb l'AstraZeneca per contrarestar rumors i manca de confiança amb la vacuna– parli amb els seus homòlegs europeus abans de la reunió de dijous. Segons l'agència Press Association, Johnson ja hauria parlat amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i també amb el primer ministre holandès, Mark Rutte, i el belga, Alexander De Croo, la setmana passada. 

El secretari de defensa, Ben Wallace, ha dit aquest diumenge que la reputació de la UE estava en joc, mentre que els 27 Estats membres es preparen per prendre una decisió. "Si els contractes i els compromisos es trenquen, és quelcom perjudicial per a un bloc comercial que fa bandera de l'estat de dret", detallava en una entrevista a Sky News i recollia el diari britànic. "És contraproduent perquè l'únic que sabem sobre la producció i fabricació de vacunes és que és col·laboratiu". En aquest sentit, Wallace creu que la reputació de la UE podria quedar tocada. 

Mentrestant, Von der Leyen va dir la setmana passada que la UE està considerant totes les opcions, i que també estava preparada per instaurar controls d'emergència. 

Activació de l'article 122 de la UE

La tercera onada o fins i tot una possible quarta onada marquen l'agenda europea i el seu programa de vacunació, marcat per problemes de distribució i lentitud a l'hora de vacunar en massa. El The Guardian constata que França i Alemanya ja s'haurien pronunciat en privat però a favor de l'aplicació de l'article 122 del tractat de la UE. L'última vegada que es va aplicar va ser als anys 70, amb la crisi del petroli. L'aplicació d'aquest article, permet als 27 prendre mesures d'emergència per controlar la distribució de béns essencials. 

Els dos reptes del Regne Unit

Així, si finalment s'activa, el Regne Unit hauria de fer front a dos problemes principals. D'una banda, al problema de subministrament a les instal·lacions d'AstraZeneca a l'Índia, que segons el rotatiu farà endarrerir dues setmanes el ritme de vacunació del país.

I de l'altra, aquesta possible imposició d'exportació de les dosis de la vacuna de Pfizer i BioNTech, produïda a Alemanya i Bèlgica, que provocaria retards significatius, i caldria esperar fins al dia 5 d'agost perquè tots els adults haguessin rebut, com a mínim, una primera dosi de la vacuna. 

 

Imatge principal: deu vials de la vacuna contra el coronavirus d'AstraZeneca / Efe