El trasbals que ha suposat deixar d'administrar la vacuna contra el coronavirus d'AstraZeneca per estudiar si els diversos casos de trombe detectats tenien o no relació amb l'administració de la vacuna, les posteriors conclusions i aixecament de la suspensió en alguns països, com per exemple Espanya, no s'ha acabat encara. Espanya començarà a vacunar de nou amb la vacuna a partir de dimecres que ve, però la desconfiança al voltant d'aquesta vacuna ja ha anat avançant a poc a poc fins a estendre's per tota la Unió Europea. 

Malgrat tot, el president del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), Jaume Padrós, s'ha mostrat "esgarrifat" davant aquelles persones que posen en dubte la vacuna d'AstraZeneca contra la Covid. "Quan encara sento algunes veus d'aquí i de fora dient que cal fer balanç dels riscos i beneficis de la vacuna AZ, m'esgarrifo", ha manifestat Padrós al seu Twitter. Precisament, l'Agència Europa del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) va determinar que aquest tractament era "eficaç" i "segur" alhora que va exposar que no s'ha pogut establir amb certesa una relació causal entre les vacunes i els casos de trombosi detectats. "No tenim dades suficients per concloure si aquestes reaccions adverses són causades per la vacunació o no", va indicar dijous la directora d'aquest organisme, Emer Cooke.

Tot i això, el missatge pot ser que costi de tornar a arrelar. Potser per aquest motiu, Padrós ha compartit una il·lustració a través de les xarxes socials amb algunes dades sobre la mortalitat de les diferents vacunes acceptades per l'EMA.

twitter jaume padros

En el tuit es pot veure els percentatges irrisoris de mortalitat associats a una vacuna o l'altra, essent el d'AstraZeneca lleugerament superior. Tots els científics –amb una bandera de la UE a l'esquena– assenyalen al del mig, que duu una bandera del Regne Unit. La vinyeta pot tenir diverses interpretacions, però són únicament sanitaris els motius que han provocat aquest daltabaix amb la vacuna d'AstraZeneca o podrien ser també polítics?

Europa depèn d'aquesta vacuna

"Europa depèn d'aquesta vacuna i és la més fàcil d'administrar", detallava el genetista i investigador de la UOC, Salvador Macip, en conversa amb ElNacional.cat aquesta setmana. Pfizer i BioNTech i Moderna tenen unes especificitats diferents i són més complicades pel que fa a la distribució i emmagatzematge. I és que el contracte entre la farmacèutica i la Unió Europa és de 400 milions de dosis. Però no només en depèn Europa d'aquesta vacuna. La iniciativa Covax, que busca garantir l'accés de la vacuna contra el coronavirus arreu del món, ja ha subministrat diverses dosis d'aquesta vacuna en diferents països d'Àfrica i Amèrica Llatina. "Crear mala propaganda o una representació equivocada de la vacuna té una conseqüència important", ressaltava Macip, que ja assenyalava a la "desconfiança".

En aquest sentit, l'investigador ja posava de manifest una possible motivació política entre la Unió Europea i el Regne Unit: "Des del principi crec que hi ha hagut una motivació política darrere entre la UE i AstraZeneca perquè no els donaven les vacunes".

 

Imatge principal: el president del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), Jaume Padrós / Sergi Alcazar