El món de la medicina acaba de rebre una altra bona notícia. Un nou estudi realitzat al Regne Unit ha aconseguit formular una anàlisi de sang amb capacitat per detectar amb una alta precisió el càncer cerebral. Es tracta sense cap dubte d'una novetat que quan pugui portar-se a la pràctica facilitarà el treball dels especialistes i serà un important pas endavant per a la salut de tots.

El treball ha estat liderat pel doctor Matthew J. Baker, del Departament de Química Pura i Aplicada de la Universitat de Strathclyde a Glasgow i s'ha publicat a la revista Nature Communications.

Análisis de sang

El càncer cerebral no es de molt sovint afortunadament, però a prop del 0,6% de la població mundial pateix durant la seva vida aquest tipus de càncer o altres que afecten el sistema nerviós humà.

El problema amb el càncer cerebral és que la seva taxa de supervivència a cinc anys no és gaire alt, amb al voltant d'un terç d'èxit només de moment. La raó principal d'està xifra tan relativament baixa és que, com passa amb altres malalties, és molt difícil de diagnosticar en els seus estats inicials.

Els tumors cerebrals presenten símptomes molt inespecífics i sovint la medicina no sol ser capaç de distingir-los d'altres malalties menys greus. Com a conseqüència d'aquesta dificultat, el seu diagnòstic sol arribar tard o, en ocasions, massa tard. Els tumors cerebrals produeixen una simptomatologia en la qual destaquen problemes com la pèrdua de memòria o els constants mals de cap, comuns a moltes altres afeccions en l'ésser humà.

Els mètodes més fiables per a la detecció del càncer cerebral que existeixen avui dia són massa costosos com per dur-los a terme pels metges d'atenció primària, una altra dificultat més per als qui pateixen un tumor cerebral i no se'ls ha detectat el mateix.

Tanmateix, la nova anàlisi que han aconseguit dissenyar el doctor Baker i el seu equip obre les portes a l'esperança. Mitjançant la combinació de l'ús de la llum infraroja i la Intel·ligència Artificial, la nova anàlisi de sang ha estat capaç d'identificar positivament el càncer cerebral en un 87% de les ocasions en un grup de 104 persones.

Mostres sang

Mitjançant una tècnica coneguda com a espectroscòpia d'infraroig i l'aprenentatge automàtic, els investigadors han estat capaços de desenvolupar amb èxit un mètode senzill i no invasiu que analitza el perfil bioquímic del pacient a través d'una mostra sanguínia.

De les 104 persones que es van sotmetre a la nova anàlisi, 12 patien càncer cerebral i els científics van ser capaços d'apropar-se al 90 per cent d'encert en el diagnòstic amb una gran rapidesa. Una combinació d'aspectes que quan s'universalitzi la nova anàlisi permetrà que milions de persones es beneficiïn a tot el planeta.