En ple debat sobre les fases del desconfinament i el manteniment de l'estat d'alarma pel coronavirus, ara tota l'atenció està en les proves PCR i la demanda del Ministeri de Sanitat de fer-ho durant les primeres 24 hores en cas de presentar símptomes, per tal d'evitar contagis. Davant d'això, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha assegurat que Catalunya podrà detectar casos en 48 hores com ha plantejat el ministeri, si bé ha apuntat que a que zones com Barcelona i la seva àrea metropolitana hi puguin arribar "una mica més tard".

Diagnosticar els nous casos amb rapidessa, aïllar el malalt i rastrejar els seus contactes per vitar la transmissió és fonamental per vanaçar en el desconfinament, juntament amb la capacitat del sistema sanitari (llits a les UCI) per fer front a un rebrot.

Treballar a doble màquina

Trilla, en declaracions a El matí de Catalunya Ràdio, ha assegurat que el sistema sanitari català està treballant "a doble màquina" per fer possible practicar les proves PCR en aquest termini però ha apuntat la dificultat de fer el seguiment en zones més poblades i amb més casos. "Segur que ho podrem fer, el que no sé és si ara mateix estem en condicions de fer-ho", ha declarat Trilla. En aquest sentit, ha considerat "prudent" que aquests zones no entrin en la fase 1 si no es compleixen totes les condicions.

El cap d'Epidemiologia del Clínic ha afirmat que s'han de mirar les coses "en el seu conjunt" i ha fet una crida a "no córrer per després fer una passa enrere", en referència un possible rebrot del casos de coronavirus. En aquest sentit, ha alertat que "pot ser una mica arriscat" que una zona passi a una fase de desescalada si no es compleixen tots els paràmetres.

Programa Orfeu

D'altra banda, Trilla ha considerat que la realització de proves PCR pot ser més complicat del que es pensava en un primer moment ja que, entre d'altres, hi ha manca de reactius.

Sobre el programa Orfeu que ha de fer aquestes tests amb la col·laboració de centres de recerca, Trilla ha considerat que calia ser "molt prudent" en dir el període de temps en que e farien i ha planejat que no és el mateix fer-ho en laboratoris de salut que hi estan acostumats que en centres de recerca. 

Amb tot, ha dit que el projecte tira endavant però la capacitat per fer milers de proves no es tindrà "el dia que es va anunciar que es tindrien". El projecte Orfeu, presentat el 7 d'abril, preveu fer 170.000 proves PCR a la població.