L'epidemiòleg de l'Hospital Clínic Antoni Trilla ha assegurat, davant la possibilitat de rebrots en diversos nuclis catalans, que la perspectiva és que la transmissió no frenarà. "Arribaran més malalts i les dues pròximes setmanes augmentarà la càrrega assistencial", ha explicat als micròfons de Catalunya Ràdio

"Hem d'estar preparats per a situacions inesperades i per prendre decisions ràpides", ha insistit Trilla, que no ha descartat el confinament domiciliari si la transmissió no afluixa. 

La mascareta, que serà obligatòria a partir d'avui tot i que es mantingui la distància de seguretat, és una bona notícia per a Trilla, que espera que la mesura serveixi per conscienciar la gent. "És evident que no tothom porta la mascareta quan toca o la porta malament", ha lamentat el doctor, que ha qualificat la mascareta com un bon element de protecció. 

Reforçar la vigilància epidemiològica

Trilla ja va alertar ahir que s'estava perdent la traçabilitat, especialment al Segrià. L'epidemiòleg va subratllar que "falta reforçar, i molt, la vigilància epidemiològica". "Amb el temps transcorregut i totes les passes que s'han fet, sembla que la primera vegada que s'ha de provar la bondat d'aquest sistema de detecció i seguiment ens hem quedat curts o alguna cosa no ha anat bé", va dir Trilla, que va remarcar que el nombre de casos ha ultrapassat la capacitat de seguiment "per manca de recursos i per la complexitat inherent d'aquests casos". Sobre Barcelona, en canvi, ha opinat que els positius creixen amb "una proporció relativament petita".

Al Segrià, ha dit Trilla, hi ha contagi comunitari, però mentre es pugui traçar es pot tenir una lleugera idea del que està passant. "Quan es perd la pista aquí les coses es poden complicar, i crec que en part és una mica el que està succeint al Segrià", ha indicat.

En aquest sentit, ha avisat que seria "molt decebedor" que es produís una segona onada durant l'estiu, quan encara Catalunya no ha sortit de la primera fase.

Pel que fa a la ciutat de Barcelona, Trilla ha subratllat que calen "bones dades i que siguin fàcils d'interpretar, ben acotades". En aquest sentit, ha explicat que hi ha hagut una superposició de dos tipus de resultats: xifres de PCR positives barrejades amb proves serològiques que corresponen a casos antics. Així les coses, ha remarcat que els positius actuals han augmentat "en una proporció relativament petita".