La Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) acaba de publicar el seu informe 'Les xifres del càncer' corresponent a 2022, coincidint amb la celebració del Dia Mundial contra el Càncer, el proper 4 de febrer, i segons l'estimació de l'organització, el present any tres dels tumors diagnosticats amb més freqüència a Espanya seran urològics: pròstata (30.884 casos), bufeta urinària (22.295 casos) i, a molta distància, ronyó (8.078 casos).
La tendència es repeteix així un any més, ja que al seu informe de 2021 la SEOM feia la següent previsió: pròstata, 35.764 casos; bufeta urinària, 20.613 casos; i ronyó 7.180 casos. No vol dir això que els tres tumors més habituals siguin urològics, però sí que tres dels més freqüentment diagnosticats ho són.
De fet, tal com recull l'organització, s'estima que per a 2022 el tumor més habitual sigui el de còlon i recte (43.370 nous casos), mama (34.750), pulmó (30.948), pròstata (30.884) i bufeta urinària (22.295). A molta distància, els següents càncers més freqüents seran els limfomes no hodgkinians (9.514), càncer de pàncrees (9.252), ronyó (8.078), càncers de la cavitat oral i faringe (7.779), estómac (6.773) i fetge (6.604).
Queden així fora dels més usuals els de testicles i penis, sent l'estimació per al primer de 1.428 casos, i sense una estimació per al segon, ja que és poc habitual a Espanya.
Respecte a la mortalitat, segons el mateix informe, el 2020 van morir 5.922 homes per tumor maligne de pròstata, 4.423 homes i dones per tumor maligne de bufeta, 2.116 persones per tumor maligne del ronyó, excepte pelvis renal; i 1.588 per altres tumors malignes de les vies urinàries.
Revisions
A l'hora de prevenir qualsevol d'aquests tumors, són poques les eines més enllà dels bons hàbits com seguir una dieta adequada, mantenir-se actiu i no fumar. No obstant això, els experts insisteixen que, com en qualsevol tumor, la detecció precoç resulta clau, ja que permet poder iniciar un tractament en estadi primerenc que afavoreixi el seu pronòstic. És aquí on les revisions amb l'uròleg sorgeixen com un imprescindible per detectar qualsevol d'aquests tumors de manera primerenca.
Tanmateix, els homes, per a qui el càncer de pròstata és el més freqüent, acudeixen molt menys al metge. Així ho subratlla el doctor Javier Romero-Otero, director mèdic de ROC Clinic i director del Departament d'Urologia de HM Hospitals Madrid, que indica que "l'home i la dona només anem al metge amb la mateixa freqüència fins als quinze anys, és a dir, mentre la nostra salut depèn dels nostres pares. A partir de llavors, resulta que la dona va molt més que l'home; una cosa paradoxal quan és aquest el que mor abans i pateix més malalties".
"A poc a poc anem treballant que l'home es conscienciï més de la seva salut i vagi més al metge i es realitzi una sèrie de revisions que són molt senzilles, igual que la dona acudeix a les ginecològiques. Això és fonamental, ja que hem de concebre la revisió amb l'uròleg com una finestra a la salut integral del pacient. De fet, un dels motius de consulta més habituals que ens trobem, a més de les alteracions en la qualitat miccional, és la disfunció erèctil i, gràcies a aquesta, estiguem detectant no només patologies urològiques, sinó diabetis, hipertensió i patologies cardiovasculars," afegeix.
A més, el doctor Romero-Otero es mostra optimista quant a l'evolució del diagnòstic i tractament d'aquests tumors de cara a futur, ja que considera que, gràcies a la investigació, "hem viscut en els últims anys una autèntica revolució en l'augment de la supervivència als estadis finals de càncer de pròstata, ja que hem aconseguit augmentar la qualitat de vida i el benestar dels pacients; així com el nombre d'anys que viu i estem investigant per millorar la supervivència en càncer de bufeta".