Els protocols d'actuació i les accions preventives contra el coronavirus es podran modular a partir de l'estudi que l'Hospital Vall d'Hebron ha realitzat a 163 pacients menors de 18 anys. Aquesta és la conclusió que ha remarcat la consellera de Salut, Alba Vergés, després dels resultats que determinen que el grau de transmissió de la Covid-19 de nens a adults que conviuen amb ells és baixa. En concret, tan sols un 3,4% dels casos estudiats entre menors van ser transmissors d'aquest virus dins el seu propi nucli familiar. 

El doctor Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d'Hebron, ha destacat que els nens i les nenes són "menys transmissors que els adults dins un entorn familiar on és difícil mantenir les mesures de seguretat". L'estudi es va realitzar des del passat 1 de març fins el 31 de maig i també han vist com els més menuts van patir quadres específics i poc greus.

La primera fase de l'estudi va ser una enquesta telefònica a les famílies amb nens afectats pel coronavirus. Així, es van poder conèixer les dades clíniques i epidemiològiques dels pacients pediàtrics i els seus factors de risc. Posteriorment, es van avaluar els contactes establerts i l'afectació que van tenir en els adults que van estar amb ells. A més, també es va completar d'un estudi serològic i una prova PCR per a tots ells.

L'estudi el lidera Vall d'Hebron però han participat més d'un centenar de pediatres de diferents hospitals i centres d'atenció primària catalans. A més, encara s'esperen més resultats i ja s'ha entrat en una segona fase on s'estan estudiant 357 pacients nous que van tenir un diagnòstic positiu per coronavirus de l'1 de juny al 26 d'agost. En aquest, també es tenen en compte els més de mil contactes familiars per conèixer el detall de la seqüència de contagis.