L'epidemiòleg de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Oriol Mitjà, ha enviat un missatge de tranquil·litat als vacunats amb AstraZeneca. En aquest sentit, ha exposat que el risc de trombes és molt inferior, ja que en la primera dosi és d'onze per un milió, mentre que amb la segona d'una per un milió. 

Al detall, el tractament d'AstraZeneca per combatre la Covid requereix dues inoculacions, que s'han d'aplicar en tres mesos de diferència. En aquest context, ha defensat en el seu compte de Twitter que "les segones dosis s’han de donar sense més endarreriments ni vacil·lacions".

Aturar les primeres dosis

Ara bé, en el context actual, l'especialista s'ha mostrat favorable d'aturar l'aplicació de les primeres dosis del tractament. Els casos de trombosi s'han donat a persones menors de 60 anys, principalment dones, per la qual cosa a Espanya s'ha prohibit administrar-les a persones que tenen menys edat.

"Noves primeres (dosis d'AstraZeneca), en l’escenari actual, és raonable aturar-les a favor d’alternatives més segures", ha valorat Mitjà, que hi ha afegit: "Quan la incidència de malaltia és alta el benefici de la vacuna és alt i el risc es percep baix, però si es redueix la incidència, costa més assumir el risc de la vacunació. Actualment el balanç risc-benefici és molt favorable per a les segones, però baix per a primeres dosis".

Per sostenir els seus arguments, l'epidemiòleg ha acompanyat el fil de Twitter d'un informe de l'oficial Agència de Regulació de Medicaments i Productes de Salut del Regne Unit. En aquest, que es recullen dades del 9 de desembre al 5 de maig, es posa de manifest que dels 23,3 milions de primeres dosis administrades, s'han detectat 262 casos de trombosi; mentre que en el cas de la segona inoculació, aplicada a 7,5 milions d'usuaris, s'han comptabilitzat només vuit.

Així doncs, amb aquestes dades en mà, ha assegurat que "és molt segur posar la segona a persones que no han tingut complicacions amb la primera" alhora que ha considerat que "no s'haurien de posar més primeres i substituir-les per vacunes RNA" com la Pfizer o Moderna. 

De fet, l'epidemiòleg ha pronosticat que el tractament d'AstraZeneca està condemnat a desaparèixer. Amb tot, Mitjà ha acabat la piulada amb una pregunta i reflexió final: "Queda el dubte si és ètic reaprofitar AstraZeneca per a enviar-la a països pobres?"