Pel que fa al coronavirus, encara hi ha molts dubtes sobre en quina mesura es produeix la transmissió entre els diferents casos com ara els asimptomàtics o les persones que ja ho han superat. El que sí que se sap és que existeix un risc en el simple fet de parlar, tossir o esternudar. El virus es desplaça fins a metres de distància i entra a l'organisme d'una altra persona a través del nas, boca o ulls.

A aquest vídeo de l'agència estatunidenca Reuters, es pot veure com, en qüestió de segons, el virus es transmet a metres de distància.

A la primera part del vídeo s'aprecia la gran càrrega vírica que es pot arribar a transmetre entre els membres d'una taula de quatre. Amb una escala de colors, ens mostra de fred a càlid el perill de transmissió de les gotícules respiratòries. Com més a prop estiguin les dues persones, més possibilitat de contagi hi ha.

Cal no oblidar, però, que també hi ha possibilitat de transmissió a certa distància o fins i tot en lapses temporals diferents, perquè les partícules del virus es mantenen a la superfície fins a la desinfecció.

Tenint en compte això, sembla que la millor protecció és la màscara completa. De fet, al segon vídeo s'aprecia com aquest tipus de màscara protegeix dels patògens externs i també evita que les gotícules es desplacin cap a altres persones. No és perfecte, però molt més eficient que les mascaretes obligatòries.

 A l'última part del vídeo, es mostra la diferència entre mantenir la distància de seguretat o no. Separar-se un parell de metres de les persones, especialment de les que tenim al davant és molt més segur a l'hora d'evitar contagis. 

Tot el vídeo és una demostració d'un estudi científic que mostra la necessitat d'utilitzar les mascaretes i mantenir la distància de seguretat, fins i tot al nostre entorn proper. Conscienciar-se de l'eficàcia de dispersió del virus és fonamental per evitar els contagis i aturar la segona onada del virus. És imprescindible no oblidar el perill que suposa en cap moment, ni tan sols en les situacions disteses com reunions socials, al transport públic o a un restaurant.

Fotografia principal: Gimnàs mesurant la temperatura a una abonada a l'accés / Sergi Alcàzar