La pandèmia del coronavirus encara no s'ha acabat. Malgrat que fa uns quants mesos que hi convivim, encara són moltes coses les que desconeixem aquest virus. Precisament per això, l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha començat aquest dilluns a avaluar l'ús d'un fàrmac  antiinflamatori per a un possible ús amb pacients covid greu. Es tracta del tocilizumab (RoActemra) que es fa servir per a pacient amb artritis reumatoide. La intenció és estudiar-ho i veure'ns si es podria fer servir en adults hospitalitzats de gravetat amb coronavirus i que estan sent tractats amb corticoesteroides i oxigen addicional, segons recull l'agència Efe. 

El regulador europeu analitzarà l'extensió de l'ús d'aquest medicament als pacients adults hospitalitzats amb coronavirus greu "degut a la seva capacitat per bloquejar l'acció de la interleucina-6, una substància produïda pel sistema immunològic del cos en resposta a la inflamació, fet que juga un paper important" en la malaltia provocada pel SARS-CoV-2.

Com es farà aquesta avaluació?

El comitè de medicaments humans (CHMP) de l'EMA durà a terme una "avaluació accelerada" de les dades presentades pel desenvolupador per donar suport a la seva sol·licitud d'ampliar l'ús d'aquest fàrmac a la Unió Europea. Això inclou els resultats de quatre grans estudis autoritzats en pacients hospitalitzats amb coronavirus en estat de gravetat. 

El CHMP calcula poder acabar l'avaluació d'aquest medicament durant el mes d'octubre. Això sí, si es necessita informació addicional per part de la farmacèutica el procediment es podria allargar. 

Les conclusions a les que arribi aquest comitè, juntament amb qualsevol altra condició addicional per a la possible extensió, s'enviaran llavors a la Comissió Europea, que és qui té l'última paraula a l'hora d'emetre una decisió final legalment vinculant i aplicable a tots els Estats membres de la UE.

El medicament està aprovat dins la UE

L'ús de RoActemra ja està autoritzat a la UE des del 2009 per tractar, entre altres, a adults amb artritis reumatoide de moderada a greu o nens a partir d'un any amb artritis idiopàtica juvenil sistèmica on altres tractaments no han funcionat prou bé.

Segons els resultats d'un assaig clínic divulgat durant el mes de febrer al Regne Unit, el tocilizumab, que s'aplica per via intravenosa, pot reduir per si sol un 4% de la mortalitat per coronavirus, i el seu efecte s'amplifica en ser utilitzat amb el corticoide.

Aquest efecte en la mortalitat s'ha identificat en pacients hospitalitzats amb hipòxia –dèficit d'oxigen– i "inflamació significativa" que ha necessitat ventilació mecànica invasiva, segons un comunicat emès pels responsables de l'assaig Recovery, dirigit per la Universitat d'Oxford i recollit per Efe.

 

 

 

Imatge principal: una UCI de l'Hospital Vall d'Hebron / ACN