Avui se celebra el Dia Mundial contra el Càncer, una data en la qual és important recordar a totes aquelles persones que estan patint aquesta terrible malaltia. Però també és una jornada per a l'esperança, perquè gràcies a l'esforç de milers de professionals a tot el món, cada vegada estem més a prop –malgrat les dificultats– d'aconseguir grans avanços per poder curar una malaltia que tantes vides destrueix cada any.

En els últims anys, s'han desenvolupat noves teràpies que han aconseguit augmentar les xifres de supervivència i que han obert el camí per a la cura definitiva del càncer. I, encara que ningú no s'aventura a dir una data exacta, tots coincideixen que els avanços són molt importants i podria arribar abans del que pensem.

Lluita cáncer

Juntament amb tractaments més comuns, la cirurgia, la quimioteràpia, la radioteràpia, la cirurgia tumoral o, en el cas del càncer de pròstata i de mama, la teràpia hormonal, s'han sumat altres teràpies que, bé per si soles o en combinació amb d'altres, ajuden a vèncer el càncer de manera més eficient i tenen menys efectes secundaris. Les que s'anomenen a continuació, són algunes d'elles.

La immunoteràpia

L'objectiu d'aquest tractament és reforçar la resposta del nostre sistema immunològic perquè faci front a l'expansió del tumors cancerosos en el nostre organisme. Existeixen diversos tipus, com els anomenats inhibidors de punt de control", uns fàrmacs que interfereixen amb la capacitat de les cèl·lules cancerígenes per eludir les defenses i expandir-se.

Un altre tipus és la transferència adoptiva cel·lular, que reforcen mitjançant una tècnica de laboratori l'activitat de les cèl·lules T (els glòbuls blancs que formen part del sistema immunològic) per fer front a la malaltia; se'ls coneix com a teràpies CAR-T i estan demostrant la seva eficàcia en el tractament dels limfomes i la leucèmia, aconseguint per primera vegada una llarga supervivència en els pacients.

Per la seva part, els anomenats anticossos terapèutics, són unes proteïnes del sistema immunitari creades al laboratori dissenyades per adherir-se a les cèl·lules malaltes per marcar-les i que les destrueixi el sistema immunitari.

Virus terapèutics i vacunes dendrítiques

L'ús dels virus terapèutics va començar al Regne Unit i consisteix en una tècnica per la qual s'utilitza un virus per atacar a les cèl·lules cancerígenes en concret, deixant intactes les sanes. D'altra banda, les vacunes dendrítiques, que també es podrien considerar com un altre tipus d'immunoteràpia, consisteixen a extreure les cèl·lules dendrítiques (importants en la resposta immune del cos) i dotar-les amb antígens específics de tumor, per injectar-les de nou al cos per estimular el sistema immunològic.

Les nanopartícules

Amb l'objectiu de desenvolupar medicaments que ataquin directament al tumor i mètodes de recerca per trobar microtumors d'una forma precisa i eficient, s'està fent ús per part de la comunitat científica de les nanopartícules, unes partícules microscòpiques que poden atacar les cèl·lules cancerígenes sense fer malbé les cèl·lules sanes de l'entorn. Una de les tècniques que s'han desenvolupat consisteix en un tractament hipertèrmic, que utilitza temperatures altes per reduir la mida del càncer.

Científico

L'epigenètica

Fa referència als canvis als gens que no estan motivats per una alteració en el codi de l'ADN. Segons les investigacions, alguns tipus de càncer estan determinats per factors epigenètics que interactuen en totes les etapes del desenvolupament del càncer i que promouen la progressió del mateix. Per tant, és molt important saber quan i on intervenir. Precisament sobre aquesta qüestió estan treballant nombrosos equips de científics en tot el món amb l'objectiu de determinar l'expressió de quins gens es pot necessitar activar o desactivar per frenar la malaltia.