La pandèmia ha canviat moltes coses del nostre dia a dia. Però més enllà de les mascaretes, el gel hidroalcohòlic i la distància personal, també ha quedat afectat com i on treballem. Durant el primer confinament totes aquelles professions que permetien el treball a distància van haver d'assumir aquest model, el qual s'ha allargat durant més d'un any i mig. Arriba setembre, la tornada a l'escola i la fi de les vacances i el teletreball continua sent la realitat de molts treballadors, però no l’única. 

El coronavirus avança i canvia i en paral·lel ho ha fet el model de teletreball. Segons informa l'ACN, moltes empreses encaren el nou curs apostant per un sistema híbrid de treball telemàtic, un que és més flexible i que enfoquen les oficines com a espais de "col·laboració". 

Ara bé, el model híbrid de teletreball es materialitza de forma diferent segons la naturalesa de cada empresa. "El model de tornada a l'oficina és molt diferent en funció de la mida de les empreses", assegura la directora del centre Futur del Treball a l'EAE Business School, Pilar Llácer, en declaracions a l'ACN. En altres paraules, les petites i mitjanes empreses tenen més complicat implantar models de teletreball, en especial depenent del sector. En canvi, les grans empreses que compten amb molts més recursos poden adoptar aquesta mena d'organització de la feina més fàcilment. 

coworking / AcnEspai de coworking / ACN

Empreses com CaixaBank o Bon Preu han apostat per un model d'alternança d'equips. En el cas de CaixaBank, que compta amb més de 50.000 treballadors, han iniciat un pla progressiu de retorn a l'activitat presencial i a distància basat en torns d'una setmana. És a dir, una setmana hi ha un grup de treballadors que va l’oficina i un que treballa des de casa. Pel que fa a Bon Preu, la majoria dels seus treballadors no tenen capacitat de teletreballar, però els pocs que sí que poden també han adoptat un model de treball que alterna grups bombolla.

Seat, en canvi, ha desenvolupat un sistema que anomena Smart Working, un model de feina que combina la presència a l'oficina amb la feina a distància dos dies per setmana, segons exposa l'ACN.

Una opció mundial

En una pandèmia mundial tots els països han hagut d'afrontar els mateixos reptes, i molts han adoptat les mateixes solucions. Aquests és el cas del teletreball. Als Estats Units, un dels països amb més contagis del món, grans empreses com Google i Facebook han adoptat el model del treball telemàtic. Les dues grans companyies tecnològiques han posposat la presencialitat a l'entorn de treball fins al gener del 2022. 

El teletreball pot comportar molts avantatges, però hi ha qui se'n pot voler aprofitar. Aquest és el cas de Google. El gegant de la tecnologia té sobre la taula la possibilitat de pagar menys als seus empleats que treballin des de casa en funció de la zona on visquin. Però no només cobraran menys els treballadors que visquin en àrees més pobres, segons va informar Reuters a mitjans d'agost, els treballadors que triïn teletreballar a llarg termini podrien patir una baixada de salaris. 

 

Imatge principal: Un grup de persones teletreballen a la terrassa d'un 'coworking' / ACN