És possible aplicar tecnologia i innovació en el càncer de pell? A Espanya es diagnostiquen uns 4.000 casos de melanoma a l'any i més de 74.000 d'altres tipus de càncer de pell (carcinomes). La mortalitat per melanoma suposa gairebé un 1% de totes les morts per càncer, encara que la seva supervivència ha augmentat en els últims anys gràcies a l'augment dels diagnòstics precoços.

"El melanoma és un càncer de pell que pot arribar a ser mortal. Com més profund és el tumor, més agressiu es torna", explica el cap del Servei de Dermatologia (IDERMA) de l'Hospital Universitari Dexeus, el doctor Josep González Castro. "Si és superficial, el tractament és menys invasiu i l'extirpació senzilla. Si és uns mil·límetres més profunds pot haver-se infiltrat als ganglis i requerir tractament oncològic a més de cirurgia. Per això el diagnòstic precoç és vital en aquests casos", detalla.

Amb l'objectiu de detectar i controlar potencials lesions canceroses, el Servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari Dexeus ha posat en marxa una unitat específica de diagnòstic precoç del càncer de pell.

Com funciona el diagnòstic?

En aquesta unitat es realitzarà l'estudi de pigues a través d'epiluminiscència amb una nova tecnologia: el Body Map. Aquest detecta de forma automàtica els canvis a la pell: noves pigues, si han augmentat de mida... Aquests canvis s'analitzen més profundament a través de dermatoscòpia (l'estudi dels canvis al microscopi).

En aquest sentit, el doctor González-Castro explica que "comptem amb microscòpia confocal de reflectància, un mètode diagnòstic innovador amb el que es realitza una avaluació dels estrats més superficials de la pell obtenint fins i tot imatges en temps real de processos dinàmics com el flux de cèl·lules en els capil·lars cutanis i més informació que permet descartar el melanoma sense necessitat d'extirpar la lesió per realitzar una biòpsia".

Prevenció: control i fotoprotecció

A la Unitat de Diagnòstic Precoç de càncer de pell també es treballarà en la prevenció del càncer de pell.

"En primer lloc es determina el grau de fotoenvelliment de la pell, estretament relacionat amb el risc de carcinoma i en funció de cada cas s'utilitzen tècniques de prevenció no invasives de cosmètica-mèdica o, en pells més fetes malbé, tècniques més invasives per tractar lesions precanceroses com la fototeràpia o la teràpia fotodinàmica", exposa el doctor.

"A més del control de pigues a càrrec del dermatòleg" incideix Gonzáelz Castro "és molt important la fotoprotecció, ja que el risc més important per desenvolupar aquests tipus de càncer és l'exposició directa al sol".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat