Els nens són un dels grups de població que prenen més sucre afegida en aliments que van des de sucs, cereals, iogurts, brioixeria fins a qualsevol tipus de menjar precuinat. Als supermercats solen estar situats en llocs cridaners, amb colors atractius i diferents reclams que els fan molt atractius per als més petits. Aquest consum ha provocat una autèntica pandèmia d'obesitat infantil, ja que les dietes riques en sucre provoquen nocius efectes sobre la salut com l'obesitat i les malalties cardíaques.

Un dels aspectes que més s'està investigant últimament és com l'alt consum de sucre durant la infantesa afecta el desenvolupament del cervell, específicament una regió que se sap que és d'importància crítica per a l'aprenentatge i la memòria anomenada hipocamp.

Niño obesitat

L'excessiu consum de sucre en la infantesa no només provoca obesitat sinó que afecta el desenvolupament del cervell també

Ara, un nou estudi nord-americà dut a terme per la Universitat de Geòrgia, en col·laboració amb un grup d'investigació de la Universitat del Sud de Califòrnia, ha demostrat en un model de rosegador que el consum diari de begudes ensucrades durant l'adolescència afecta el rendiment en una tasca d'aprenentatge i memòria durant l'edat adulta. Els experts van demostrar a més que els canvis en els bacteris de l'intestí poden ser la clau del deteriorament de la memòria induït pel sucre.

Els investigadors van observar dèficits de memòria similars quan uns bacteris intestinals anomenats parabacteroides, es van enriquir als intestins dels rosegadors joves que mai no havien consumit sucre. El sucre va augmentar els nivells de parabacteroides, i com més alts eren aquests nivells, menor rendiment cognitiu van demostrar.

"Descobrim que els bacteris per si soles eren suficients per fer malbé la memòria de la mateixa manera que el sucre, però també afectaven altres tipus de funcions de la memòria", expliquen.

L'OMS recomana limitar els sucres afegits a menys del 10 per cent de les calories per dia, però les dades en les societats occidentals mostren que els nens i joves entre 9 i 18 anys superen aquesta recomanació, ja que la major part de les calories provenen de les begudes endolcides amb sucre i altres productes.

Tenint en compte el paper que exerceix l'hipocamp en una varietat de funcions cognitives i el fet que l'àrea encara s'està desenvolupant cap a l'adolescència tardana, els investigadors van buscar comprendre més sobre la seva vulnerabilitat a una dieta alta en sucre a través de la microbiota intestinal.

Niña menjant dolçL'estudi revela el mal que produeix el consum de sucre durant la infantesa en l'àmbit cognitiu

Als ratolins joves se'ls va donar el seu menjar normal i una solució de sucre a l'11%, que és comparable a les begudes endolcides amb sucre disponibles comercialment. Després, els investigadors van posar les rates a executar una tasca de memòria dissenyada dependent de l'hipocamp per mesurar la memòria contextual episòdica, o recordar el context en el qual havien vist un objecte familiar abans. "Descobrim que els ratolins que consumien sucre en els seus primers anys de vida tenien una capacitat deteriorada per discriminar que un objecte era nou per a un context específic, una tasca que els ratolins que no van rebre sucre podien fer", expliquen.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat