No hi ha solucions màgiques per evitar brots de coronavirus. Ara bé, un alt funcionari de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha constatat que es necessita una cobertura de vacunació contra la Covid de, com a mínim, el 80%, per reduir significativament la possibilitat que un cas de coronavirus importat pogués generar nous casos o un brot més ampli.

Michael Ryan, cap d'emergències de l'OMS, ha exposat en última instància que "els alts nivells de cobertura de vacunació són la sortida d'aquesta pandèmia". Molts països rics s'han mogut per vacunar adolescents i nens, que tenen un risc menor de casos més perillosos de coronavirus que la població d'edat més avançada o persones amb comorbiditats, fins i tot quant aquests mateixos països s'enfronten a pressions per compartir vacunes amb els més pobres que no en tenen. 

Variant delta a més de 60 països

El Regne Unit ha reduït enormement el recompte de casos a conseqüència de la campanya de vacunació i ha experimentat un augment recent en els casos atribuïts en gran part per l'augment de la variant delta –variant índia– al país.

Ryan ha reconegut que les dades no estaven completament clares sobre quin percentatge de cobertura de vacunació era necessari per tenir un impacte en la transmissió. 

ampliacion coronavirus niaid flickr

Ampliació del coronavirus (en groc) / Flickr Niaid

Maria Van Kerkhove, líder tècnica de l'OMS pel coronavirus, ha assenyalat que la variant delta s'estava estenent a més de 60 països i és més transmissible que la variant alfa, que va sorgir per primera vegada al Regne Unit.

D'aquesta manera, ha exposat que hi ha tendències preocupants de l'augment de la transmissibilitat, hi ha més interacció social, s'han relaxat mesures socials i de salut pública i també ha fet referència a la distribució desigual de vacunes arreu del món. 

Crida per aconseguir vacunes

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha demanat als líders dels països desenvolupats que ajudin al programa de vacunació Covax, per impulsar l'accés a les dosis arreu del món.  

A tot el món ja s'han detectat més de 174 milions de casos de coronavirus i 3,74 milions de persones han perdut la vida a conseqüència del virus. 

 

Imatge principal: un concert amb públic / Unsplash