La histamina és un compost que es troba a totes les cèl·lules del cos i té una funció important en el sistema immunitari i neurològic. També es troba a molts aliments. Entre les seves funcions destaca la d'enviar missatges al cervell, desencadenar l'alliberament d'àcid de l'estómac per ajudar la digestió o la provocació d'una reacció al·lèrgica com a part de la resposta immune d'una persona. Quan els nivells d'histamina s'eleven massa o quan no poden descompondre's adequadament, poden afectar les funcions corporals normals.

Algunes persones desenvolupen intolerància a la histamina que consisteix en l'acumulació excessiva de la mateixa en l'organisme. En un individu sa, la histamina es descompon normalment amb l'ajuda de dos enzims: DAO i HNMT. Però de vegades es genera intolerància a causa de la presència d'una disfunció genètica o adquirida en un d'aquests dos enzims.

Si bé poden variar, algunes reaccions comunes associades amb aquesta intolerància inclouen mals de cap o migranyes, congestió nasal o problemes dels sins nasals, fatiga, urticària, problemes digestius, cicle menstrual irregular, nàusees i vòmits. I en els casos més greus, rampes abdominals, inflamació dels teixits, alta pressió sanguínia, freqüència cardíaca irregular, dificultat per regular la temperatura corporal o marejos.

El creixement excessiu de bacteris és un altre factor que contribueix al desenvolupament d'intolerància a la histamina. Els bacteris creixen quan els aliments no es digereixen correctament, la qual cosa provoca una sobreproducció d'histamina.

Les persones que pateixen intolerància a la histamina han d'acudir al metge, però en molts casos es poden controlar els nivells amb una dieta adequada. Una dieta saludable conté nivells moderats d'histamina. Tanmateix, hi ha alguns aliments amb alt contingut d'aquest compost que poden desencadenar reaccions inflamatòries i altres símptomes negatius.

Dolor d'estómagoEls problemes digestius són algunes de les conseqüències de la intolerància a la histamina

Els aliments rics en histamina són l'alcohol i altres begudes fermentades, aliments fermentats i productes lactis com a iogurt i xucrut, fruita seca, alvocats, albergínies, espinacs, carns processades o fumades, mariscos o formatge curat. També hi ha una sèrie d'aliments que desencadenen l'alliberament d'histamina al cos, com els plàtans, tomàquets, germen de blat, mongetes, papaia, xocolata, fruites cítriques, nous, anacards i cacauets, colorants, alimentaris i altres additius.

Si tens intolerància a la histamina, incorporar aliments amb baix contingut d'histamina en la teva dieta pot ajudar-te a reduir els símptomes. No existeix una dieta lliure d'histamina. Consulta amb un dietista abans d'eliminar aliments de la teva dieta.

En canvi, hi ha aliments baixos en histamina que poden ser molt adequats en aquests casos, com la carn i el peix fresc, les fruites no cítriques, els ous, els cereals sense gluten, els substituts lactis com la llet de coco i llet d'ametlles, les verdures fresques excepte tomàquets, alvocats, espinacs i albergínies i l'oli d'oliva.