Avui és el Dia Mundial del Son i hem sabut que dormir poc augmenta el risc de diabetis de tipus 2 i afavoreix l'obesitat. Ho diu un estudi fet per un grup d'investigadors nord-americans de la Universitat de Chicago que demostra que l'escassetat d'hores de son crea resistències a la insulina, la hormona que s'encarrega de transportar el sucre a les cèl·lules. Segons la professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Marta Massip-Salcedo, "la insulina és com una clau que obre el pany de les cèl·lules per fer-hi entrar el sucre" i si no encaixa "no entra prou glucosa a les cèl·lules i aquestes en demanen més". Per compensar-ho, el pàncrees fabrica més insulina i al final, "perd la capacitat de secretar insulina (...) i els nivells de sucre es mantenen alts. En definitiva és l'avantsala a la diabetis", conclou. 

Tot està relacionat

La resistència a la insulina és un dels motius pels quals l'obesitat causa diabetis i, al seu torn, la manca de son afavoreix l'obesitat. Segons el neurocientífic i investigador de la UOC Diego Redolar "quan una persona no dorm, s'activen els circuits neuronals de vigília (...) que promouen no només la vigília sinó també la ingesta, alhora que alenteixen el metabolisme". Per evitar desenvolupar diabetis és important menjar bé i dormir bé "hi ha molts intents per a tractar la diabetis i l'obesitat que se centren en la conducta de la persona, i la majoria s'han basat molt en la conducta alimentària. Potser també s'hi ha d'afegir qu el son hauria de durar prou i, si és possible, no s'hauria de fragmentar", remarca Redolar. 

El perill del mòbil i les tauletes

L'ús dels mòbils i de les tauletes abans d'anar a dormir dificulta agafar el son. L'exposició a la llum brillant d'aquests dispositius interfereix en el ritme circadià, empitjora la nostra qualitat del son i afavoreix l'insomni. Els experts recomanen no utilitzar-los hores abans d'anar a dormir i activar "el mode nit" que fa la llum més càlida i que la pantalli brilli menys. D'aquesta manera no s'interferirà en la producció de melatonina. Altres consells que podem segui per dormir bé és anar a llit a la mateixa hora, no prendre cafeïna a partir de determinades hores, sopar lleuger i fer esport.