Les crítiques a la gestió de la pandèmia espanyola no només venen de casa sinó també de fora. Sobretot de veus acreditades i articles de referència a la revista científica 'The Lancet'. És precisament allà on Fernando Simón ha volgut escriure una carta per justificar la gestió que lidera del coronavirus.

Malgrat que, els arguments en què s'han sostingut la majoria dels epidemiòlegs internacionals sempre han estat fent referència a les xifres rècord espanyoles, juntament amb el Regne Unit o Rússia, i la manca de recursos, el cap del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias del Ministerio de Sanidad atribueix totes les crítiques a una qüestió política: "La confrontació d'uns i altres no ajuda".

Simón argumenta: "La politització i un desafortunat clima de confrontació que impregnen diferents sectors fan que la comunicació efectiva de crisi sigui un repte i probablement perjudiqui els esforços de resposta. No declarem interessos competitius". La segona justificació que dona és la manca de recursos: "Persisteixen les debilitats del sistema, amb una subinversió crònica en atenció primària de salut, salut pública, digitalització, investigació i innovació, procediments burocràtics i amb poca disponibilitat de professionals formats".

Referències que dona d'altres èpoques en què Simón ja liderava el centre. Recordem que va ser nomenat per l'aleshores vicepresidenta popular, Soraya Sánez de Santamaría, en l'anterior legislatura. Ara bé, es limita a parlar de la tasca actual i les millores introduïdes:  "Sobre la base d’un estudi nacional de seroprevalència, estimem que la capacitat actual de detecció és del 60-80% dels individus infectats. Totes les estratègies i protocols es van integrar en un pla de resposta primerenca actualitzat, adaptat a nivell regional, que incloïa disposicions per augmentar la vigilància epidemiològica, procediments de prova de traçats aïllats, reserves estratègiques i capacitat assistencial, entre d’altres, que es va adoptar al juliol".

'The Lancet' ha definit la gestió espanyola de "catàstrofe"

Richard Horton, editor i director de la mateixa revista on podem llegir les reflexions de Simón, sempre ha estat molt crític amb ell. Precisament en una entrevista a ElNacional.cat del passat 22 d'octubre va recordar que  a Espanya "no hi havia cap pla i Sánchez va dir que tot aniria bé sense tenir res pensat ni desenvolupat, com per exemple un sistema de detecció i rastreig del coronavirus creat pel propi govern espanyol. Això va fer impossible baixar la prevalença del virus. L'objectiu hauria d'haver estat que al juliol i l'agost s'hagués mantingut el virus a nivells baixos, cosa que el Regne Unit tampoc va fer.

Més enllà del Centre d'Alertes Sanitàries, Horton reclama una altra entitat més forta i preparada: "Espanya necessita una agència nacional de sanitat. Podeu agafar l'exemple d'Alemanya i el seu Institut Robert Koch, una agència dedicada a la recerca i responsables finals del control i la prevenció de malalties. Queda, en aquest cas, supeditat al ministeri de sanitat del govern de Merkel, però només es dedica a això, al control i seguiment d'aquesta mena de contagis. Són qui ha gestionat la pandèmia a Alemanya, ells definien com, i es tirava endavant amb aquesta única direcció".