L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha decidit suspendre per "prudència i responsabilitat" la part presencial de la Fira de Sant Ermengol 2020 que s'havia de celebrar aquest cap de setmana. En total, havien de participar en la mostra de formatges 24 formatgeries i 6 parades de productes agroalimentaris de Km0.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, ha explicat que es vol evitar el desplaçament de persones a la comarca de l'Alt Urgell en un moment en què el Departament de Salut recomana que la gent es mogui el mínim possible. Fàbrega ha recordat que la fira virtual es manté a través d'un canal YouTube que oferirà de manera permanent tastos guiats i tallers de cuina amb formatge.

Se suspèn la Fira tot i les mesures contra la Covid-19

El passat 8 d'octubre la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell va anunciar les mesures especials per adaptar-se a la crisi sanitària per la pandèmia de la Covid-19 i poder celebrar la Fira Igualment. Les mesures contemplaven reduir els expositors a una trentena de parades a l'aire lliure amb un control d'aforament i la prohibició dels tastos de formatges. 

Alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, el vicealcalde, Francesc Viaplana, i la tinent d'alcalde, Mireia Font,  Fira de Sant Ermengol - ACN

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, el vicealcalde, Francesc Viaplana, i la tinent d'alcalde, Mireia Font, presentant el nou format de la Fira de Sant Ermengol, que finalment s'ha cancel·lat. / ACN

Tot i això, a causa de l'empitjorament de la pandèmia de Covid-19 a Catalunya, l'ajuntament de la Seu d'Urgell ha decidit cancel·lar finalment tota activitat presencial. 

Aula de tast virtual per la Fira de Sant Ermengol més atípica

Pel que fa a l'aula de tast virtual, començarà amb cinc propostes que es podran visualitzar a partir del divendres 16 d'octubre. Els tastos són de formatges artesans de vaca de l'Alt Pirineu, formatges artesans de cabra de l'Alt Urgell i la Cerdanya, formatges de pastor d'ovella, cuina amb formatge de Diego Alías de Ca l'Amador de Josa del Cadí, i cuina amb formatge de Carme Mora de l'Espai de Tast del Mas d'Eroles d'Adrall.

Aquests tastos estaran dirigits pel gastrònom Pep Palau i, amb l'objectiu d'internacionalitzar la fira, es trauran cinc propostes cada mes, durant tot l'any. Pel que fa a la jornada tècnica de l'Escola de Capacitació Agrària del Pirineu programada per divendres, també es manté donat que ja estava previst fer-la en línia.

 

Imatge principal: La mostra de formatges artesans de la Fira de Sant Emengol 2018. / ACN