El sector de la restauració esclata contra la mesura anunciada aquest divendres pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon, de prohibir fumar a les terrasses de bars i restaurants, les marquesines d'autobusos i els entorns escolars. El director del Gremi de la Restauració de Barcelona, Roger Pallerols, ha criticat aquesta proposta de llei del Govern assegurant que "estem cansats de tanta prohibició". Pallerols ha denunciat que el sector de la restauració ha estat el més castigat des de l'inici de la pandèmia i "encara no ens hem recuperat". El director del Gremi ha indicat que el sector encara segueix passant enormes dificultats i considera la mesura com una "manera de tirar més llenya al foc". En aquest sentit, també ha carregat contra el conseller, ja que considera que s'hauria d'haver reunit amb el sector: "Se'ns hauria d'haver consultat". "Estem preocupats i sorpresos. La proposta no està consultada amb el sector", ha assegurat. Des del Gremi també retreuen al Govern que es vulgui barrejar els accessos a les escoles amb els espais d’oci a l’aire lliure.

El Gremi considera que s’hauria de tenir un compte l’opinió dels usuaris, que són els que veritablement seuen a les terrasses, als quals el conseller Argimon no s’ha referit en cap moment. Pallerols ha fet referència a un estudi realitzat pel Gremi de Restauració l’octubre de 2021, segons el qual les terrasses es perceben com un espai de convivència entre fumadors i no fumadors. No només això: per cada tres no fumadors que prohibirien el fum, n’hi ha set que no veuen necessari endurir la normativa. Des d’aquest punt de vista, el problema, certament, és de convivència: d’aquells que no saben conviure i que prohibirien tot allò que, a ells en l'àmbit individual, els molesta.

La teoria de l'absurd

Pallerols ha defensat que no existeix un problema de convivència entre els fumadors i no fumadors a les terrasses dels bars i els restaurants "Barcelona és una ciutat on hi ha més de 800.000 terrasses i ara mateix no existeix aquest conflicte". Segons el director del gremi la proposta d'Argimon "és la teoria de l'absurd" perquè els usuaris de les terrasses finalment acabaran fumant davant, per tant, l'afectació del fum serà la mateixa. "Penso que el conseller s'ha equivocat, el Govern té una llista de problemes sobre la taula més importants", ha reblat Pallerols. 

La crítica contra Argimon no és únicament per la mesura anunciada, sinó també per la manera de fer-la, Pallerols considera que el conseller sempre actua de la mateixa manera, és a dir, anar als mitjans a anunciar mesures sense consultar-les prèviament amb el sector. "Això no és manera de governar", ha manifestat. "El moll de l’os és que cada intervenció de Salut marca el dia a dia de la restauració", ha assegurat el director del gremi, que a més, ha reiterat que el sector de la restauració, que encara no s'havia recuperat de la pandèmia, ara està tornant a patir amb la inflació. 

"No estigmatitzar el sector"

Per la seva banda, el president de Barcelona Comerç i vicepresident adjunt del Gremi de Restauració, Salva Vendrell, en declaracions a l'ACN ha lamentat que les mesures es plantegin "en la majoria dels casos contra la restauració". En aquest sentit, ha recordat que surten de tres anys, en els quals “han patit molt” i ha assenyalat que la restauració “forma part del teixit de la ciutat”. “L’espai públic és de tots, hauríem d’intentar no estigmatitzar tant”, ha afegit.

A més, en la línia de Pallerols, ha lamentat que la conselleria de Salut no hagi consultat la prohibició de fumar a les terrasses amb el sector per tal de veure “quines possibilitats de consens hi podia haver”. “Es tracta d’una mesura del tot exagerada que no s’està plantejant a la societat, el fum pot molestar més o menys, però hi ha mesures més urgents i que serien més eficients”, ha apuntat.

"No és el moment"

La Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (FECALON) també ha lamentat que no s'hagi informat les associacions abans de fer aquest anunci per part del Departament. Les patronals catalanes entenen que "no és moment de dictar una prohibició com la de no permetre fumar a les terrasses". La FECALON també argumenta que el sector es troba en una situació alarmant econòmicament, a causa de la crisi energètica, on les despeses d'explotació s'han vist incrementades per tres i quatre. 

Augment d'espais lliures de fum 

El Departament de Salut està preparant una llei que declararà espais lliures del fum del tabac, i, per tant, no s'hi podrà fumar, espais públics com les entrades d'escoles, les parades d'autobús o les terrasses d'establiments. Així ho ha explicat aquest divendres el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a TV3, on ha concretat que estan acabant de redactar la norma, que el Govern podria presentar-la "en les pròximes setmanes" i que després haurà de seguir el tràmit parlamentari. D'altra banda, també ha anunciat que a partir del gener s'oferirà gratuïtament el tractament substitutiu de la nicotina a les persones amb rendes més baixes de 18.000 euros. Salut calcula que se'n podrien beneficiar unes 600.000 persones que fumen i que es troben en aquest llindar.

En resposta al sector, en una entrevista a RAC1, el conseller ha reconegut que no existeix un problema de convivència, però la mesura respon a una qüestió de salut. A més, ha defensat que la gent no deixarà d'anar a les terrasses dels bars i els restaurants per aquesta prohibició. Durant la seva intervenció ha recordat que aquesta norma del seu Departament es podrà esmenar i discutir al Parlament. A més, el polític ha destacat que Catalunya no seria el primer lloc on fumar està prohibit a les terrasses, ja que ni al País Valencià ni a les Balears està permès, i ja hi ha hagut una experiència prèvia al país, durant la pandèmia. En aquest sentit, però, ha demanat anar més enllà i fixar-se en el fum que inhalen els fumadors passius.