Les principals associacions i federacions hostaleres del territori català han alertat en un comunicat conjunt que el sector "no podrà assumir" un nou tancament en cas que el Govern decideixi endurir les restriccions de mobilitat i socials davant l'augment dels índexs de la Covid-19.

Reclamen que s'eviti una nova "improvisació" que "tant de mal està fent" a aquests negocis, lamenten la creació "d'expectatives que es van frustrant" i la manca de "diàleg" i demanen que es mantinguin les restriccions actuals. A més, recorden que "segons consta als estudis del mateix Departament de Salut", la font "principal" del contagi "és l'àmbit privat".

Castigar els infractors en concret

Per tot plegat proposen que es facin inspeccions i es castigui els infractors en concret "i no tota l'hostaleria", alhora que recorden que altres Comunitats que no han tancat "estan evolucionant de forma similar" a la catalana.

Hotels Hotel del Mar Bars locals terrassa tancats buits coronavirus covid-19 crisi  - Sergi Alcazar

Un hotel de Barcelona tancat durant la primera onada de la pandèmia / Sergi Alcàzar

També alerten que amb el sistema actual d'ajuts no tenen "cap possibilitat" de sortir-se'n i demanen que a les zones despoblades s'ampliï la mobilitat. A més reclamen accions sanitàries "més precises".

Demanda col·lectiva

Finalment, "davant la manca de diàleg del Govern i la seva inacció continuada", les patronals de l'hostaleria es plantegen presentar-li una "demanda col·lectiva" per defensar el sector. "No podem admetre que des del primer moment se'ns hagi assenyalat com els culpables dels rebrots", indiquen.

La velocitat de propagació a Catalunya, l'Rt, ha seguit pujant en les últimes hores i ha passat de l'1,11 notificat dimarts a l'1,22 d'aquest dimecres. El risc de rebrot també segueix creixent, ho fa 26 punts, fins als 245, i la incidència a 14 dies s'eleva de 211,77 a 215,01, segons les últimes dades del Departament de Salut.

S'han declarat 2.050 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens (TA), cosa que eleva la xifra total a 330.993 des de l'inici de la pandèmia. El 4,62% de les proves de la darrera setmana han donat positiu.

A més a més, s'ha informat de 62 noves morts i el total és de 16.494. Hi ha 1.476 pacients ingressats als hospitals amb Covid-19, 35 menys que en l'anterior balanç, i 345 persones a l'UCI, 6 menys.