Sempre s'ha dit que, a diferència de l'orgasme femení, el masculí és molt més simple, però el cert és que en realitat suposa un complex procés que involucra una sèrie d'òrgans, hormones, vasos sanguinis i nervis que treballen de forma conjunta. El resultat és l'ejaculació del semen que conté els espermatozoides a través d'una sèrie de fortes contraccions musculars.

El combustible per al procés que condueix a l'orgasme és la testosterona, una hormona produïda pels testicles. Aquestes gònades sexuals també produeixen milions d'espermatozoides cada dia, que maduren i després es barregen amb un fluid blanquinós ric en proteïnes que nodreix i permet que els espermatozoides puguin viure després de l'ejaculació per un temps limitat. Aquesta barreja de líquid i esperma, coneguda com a semen, és el que es mou a través de la uretra i surt del penis durant l'orgasme.

Home nuLa testosterona és la principal responsable que pugui produir-se l'orgasme

La testosterona, juntament amb determinats factors psicològics, determina la força del desig sexual masculí. I és precisament aquest desig sexual, o libido, la clau per iniciar el procés que conduirà a l'orgasme. Si un home no té impuls sexual, per causes com el fet de tenir nivells clínicament baixos de testosterona o patir una depressió per posar algun exemple, és possible que el cos no respongui als estímuls sexuals i que no es pugui experimentar l'orgasme.

Els passos que porten a l'orgasme en l'home són els següents:

Excitació

Es produeix quan es desperta l'interès sexual per algun tipus de percepció que fa que el cervell enviï un senyal per la medul·la espinal als òrgans sexuals, provocant una erecció. El penis es posa erecte quan la sang omple el seu teixit, gràcies que les artèries que són al seu interior s'expandeixen per permetre que la sang flueixi fins a 50 vegades la seva velocitat normal.

Al seu torn, les venes del penis que normalment drenen la sang es tanquen perquè hi hagi encara més sang al seu interior, la qual cosa produeix una erecció ferma. L'escrot tira cap al cos i els músculs de tot el cos augmenten la tensió.

Altiplà

En aquesta fase, el cos es prepara per a l'orgasme, que pot durar de 30 segons a 2 minuts. La tensió muscular n'augmenta encara més i els moviments corporals involuntaris, particularment a la pelvis, comencen a prendre el control. La freqüència cardíaca de l'home augmenta a entre 150 i 175 batecs per minut i pot començar a fluir el líquid preejaculatori, destinat a canviar l'equilibri del pH de la uretra per millorar les possibilitats de supervivència dels espermatozoides.

Orgasme

L'orgasme es produeix en dues fases, emissió i ejaculació. En l'emissió, l'home assoleix el punt sense retorn. El semen es diposita a prop de la part superior de la uretra, llest per a l'ejaculació. L'ejaculació es produeix en una sèrie de contraccions ràpides dels músculs del penis i al voltant de la base de l'anus. També pot produir-se una empenta pelviana involuntària. Els nervis que provoquen aquestes contraccions musculars envien missatges de plaure al cervell de l'home.

Home ajagut|tombatL'orgasme és el moment més buscat durant la pràctica del sexe

Resolució i refracció

Després de l'ejaculació, el penis comença a perdre la seva erecció. Aproximadament la meitat es perd immediatament i la resta desapareix poc després. La tensió muscular desapareix i pot produir-se relaxació i somnolència. Generalment, els homes passen per un període refractari, o fase de recuperació, durant el qual no poden aconseguir cap altra erecció. En un jove de 18 anys, sol ser menys de 15 minuts i en els homes grans, pot ser d'entre 10 i 20 hores.