El ministeri de Sanitat s'ha marcat com una de les seves prioritats recuperar el pla antitabac i prohibir definitivament fumar a les terrasses, un veto que també té previst incloure l'ús de vapejadors, com ja han fet a Galícia i Andalusia. La nova ministra Mónica García s'ha compromès a "treure del calaix" l'esborrany del pla per ampliar els espais lliures a les terrasses, tot i que, ha matisat que "caldrà veure cadascun dels casos". "Hem de reprendre-ho, perquè no podem donar-li l'esquena a l'única mesura que més anys de vida i més qualitat de vida pot aportar a la població, que és disminuir el tabaquisme", va afirmar la ministra de Sanitat aquest dilluns en una trobada amb els mitjans. Preguntada sobre l'ampliació dels espais sense fum, García es va mostrar a favor de mantenir-los tal com es recullen en l'informe. La prohibició de fumar a les terrasses va ser una de les mesures que va generar més polèmica durant la pandèmia de la Covid-19, i la majoria de les comunitats autònomes van acabar eliminant-la en retirar la majoria de les mesures. 

Veto als vapejadors

La ministra de Sanitat ha reconegut que malgrat que siguin "uns plans que estan en el calaix i que estan pendents de sortir, òbviament" el text existent serà revisat i dialogat "amb tots els afectats i tothom que hi tingui alguna cosa a dir". En aquest sentit, ha afegit que sempre posant la salut en el centre i, per descomptat, "la salut dels menors també". A més, ha posat l'accent en la necessitat que "les generacions que vinguin, d'alguna manera, vinguin ja lliures de tabac", per la qual cosa ha recordat la importància que la regulació dels vapejadors s'inclogui en aquest pla. "Tenim un ferm compromís també amb aquestes recomanacions de limitar i regular tant els nous vapejadors com les noves addiccions de les noves generacions", ha afirmat.

El pla al qual fa referència Mónica García es va concebre com el paraigua sota el qual el Ministeri de Sanitat pretenia endurir la llei 28/2005 i la seva pionera actualització de 2010, basada en dues qüestions: l'ampliació d'espais sense fum a llocs com cotxes en presència de menors i embarassades, platges o terrasses i afrontar els nous desafiaments que suposen els nous productes del tabac i relacionats. I això inclourà el vapejadors, que hauran de tenir una "regulació precisa" i adaptada a la normativa del tabac. A més, s'afegeixen els vapejadors d'un sol ús, la venda del qual ha estat prohibida en països com França, que als riscos per a la salut afegeixen "un impacte mediambiental amplificat respecte als altres", va explicar el nou secretari d'Estat de Sanitat, Javier Padilla, que va apuntar que sobre els vapejadors "sí que hi ha una espècie de consens creixent en el conjunt d'Europa que pot haver-hi unes mesures més restrictives" que sobre els altres.

Catalunya, a favor de la mesura

A Catalunya, el Departament de Salut manté la idea de regular l'ús del tabac a les terrasses i també dins els vehicles, com passa en altres espais. Així ho va afirmar aquest diumenge el conseller de Salut, Manel Balcells, que va assegurar que "les terrasses són un espai on no protegim prou el fumador passiu. Penso que s'ha de prohibir, m'hauria agradat que hagués estat el 2023, però no ho podem incloure tot". A més, va anunciar que és una qüestió que s'està parlant amb "ajuntaments, amb el Departament d'Empresa i Treball, amb el Gremi de Restauradors i amb Salut Pública", que aposta per una "modificació puntual" de l'actual Llei del tabac. En paral·lel, Balcells va lamentar certa "relaxació" de la població enguany en la vacunació contra la grip i la covid. 

"Hi ha un nivell de vacunació inferior al que es voldria. Hi insistim per activa i per passiva, però em fa la sensació que la població s'ha relaxat una mica", va afegir el conseller de Salut, que va afirmar que el gran objectiu del 2024 és millorar la relació entre els metges de primària i els dels hospitals. "Era i és molt millorable. Per tant, promourem una millor articulació entre la primària i l'hospital de referència".