El Ministeri de Sanitat imposarà dimecres l'ús de la mascareta als centres sanitaris d'arreu d'Espanya, després que aquest dilluns s'hagi ajornat la decisió després d'una tensa reunió entre el govern espanyol i les autonomies. Així ho han informat fonts del ministeri de Mónica García a Efe, que especifiquen que la imposició es farà mitjançant una declaració d'actuacions coordinades per igualar la protecció davant dels virus respiratoris de tots els ciutadans i emparar les comunitats que ja l'han implantat (com és el cas de Catalunya). 

😷 Ús de la mascareta: on és obligatori portar-la en cada comunitat autònoma

Concretament, la decisió de Sanitat es pren en virtut de l'article 65 de la llei de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut —que regula la declaració d'actuacions coordinades en salut pública i que "obliga totes les parts" incloses en ella—. En aquest sentit, cal recordar que dimecres és quan s'acaba el termini perquè les diferents autonomies analitzin la proposta que aquest dilluns ha traslladat el ministeri de reprendre l'ús obligatori de la mascareta a centres sanitaris. Fins al moment, la proposta només ha estat acceptada per Catalunya, el País Valencià, l'Aragó, Múrcia i, a partir de dimarts, les illes Canàries i Astúries.

Rebuig general a la proposta de Sanitat

La reunió d'aquest dilluns ha transcorregut en un ambient d'enuig generalitzat, amb tots els territoris oposant-se a la proposta de Sanitat amb l'excepció de Catalunya. Les comunitats han argumentat que abans d'una imposició des del govern espanyol prefereixen tenir la llibertat d'adaptar les mesures a la seva realitat epidemiològica. El més curiós és que algunes de les autonomies que s'han oposat a la proposta són també de les primeres que van adoptar la decisió, com és el cas del País Valencià. A banda de recuperar l'obligatorietat de la mascareta als centres sanitaris, Sanitat també havia proposat recuperar les baixes automàtiques de fins a tres dies amb una declaració de responsabilitat per part del malalt. En qualsevol cas, la proposta que els territoris han rebut amb escepticisme i rebuig és la de la mascareta. La reunió s'ha ajornat dos dies perquè els governs autonòmics presentin contrapropostes.

A Catalunya, les urgències s'acosten al sostre de visites: se'n preveuen 10.000 aquest dimarts per la grip, quan l'esmentat sostre és d'11.000. Així, les visites a les urgències continuen creixent, però el Departament de Salut ha assegurat no tenir cap centre sanitari "col·lapsat" i el conseller Manel Balcells ha fet una crida a la calma davant del pic de malalties respiratòries.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!