La grip tensa el sistema sanitari de Catalunya. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha explicat aquest dilluns la complicada situació que s'està vivint als hospitals i als centres d'atenció primària a causa de les infeccions respiratòries. I és que per a aquest dimarts es preveuen unes 10.000 visites a les urgències de tot el país. Una xifra molt elevada que s'acosta perillosament al "sostre" diari de pacients a urgències que s'ha tingut en altres ocasions, situat en 11.000 visites. La situació de preocupació actual s'ha vist greument perjudicada per l'anomenada tridèmia que afecta Catalunya, la combinació de tres virus respiratoris que estan coexistint aquest hivern: el virus del SARS-COV-2 que causa la Covid-19, la grip i el virus respiratori sincitial (VRS), o del refredat comú, que provoca fins al 80% dels casos de bronquitis en menors de dos anys.

Balcells ha explicat que les urgències als hospitals han crescut els últims dies un 23% i als centres d’atenció primària un 30%. On més pressió assistencial hi ha és on no hi ha centres d'urgència a la vora, com passa a Terrassa, on ja s’està tramitant un espai d’aquest tipus. Així, el conseller assegura que el 60% dels que van a l’hospital aquests dies per virus respiratoris són de grau lleu i podrien ser atesos a la primària. També ha admès que hi ha hagut esperes llargues en alguns centres, sobretot per a les persones amb símptomes lleus. Ara bé, ha rebutjat que Catalunya tingui cap centre sanitari "col·lapsat", afegint que la situació als hospitals està "estabilitzada". Tot plegat, després que la mascareta hagi tornat a ser obligatòria als centres.

El conseller ha dit que el pic de casos segurament serà a finals d’aquesta setmana o la que ve, amb alguna possible “rèplica” posterior. En tot cas, amb la fi de les vacances dels sanitaris i de les reunions familiars on es poden transmetre molts virus es preveu que no s’arribin a col·lapsar els equipaments sanitaris. La Conselleria calcula que no s'arribi als 400 casos d'infeccions respiratòries diàries per cada 100.000 habitants com es va arribar abans de la pandèmia, una estadística que ara ronda els 150 casos.

El baix nivell de vacunació després de la covid

Sobre el baix nivell de vacunació de la població, ha dit que la gent ja no veu tan perillosos els virus, després de la pandèmia de covid, però ha dit que “encara val la pena vacunar-se”, sobretot les persones vulnerables o majors de 60 anys. De fet, ha dit que dos terços dels qui ingressen aquests dies als hospitals per virus respiratoris, no estan vacunats. En aquest sentit, no ha descartat que es pugui vacunar sense cita prèvia, com ja fan algunes comunitats, i ha anunciat que es farà més difusió.