La verola del mico està despertant la preocupació a diversos punts d'Europa i amb l'experiència de la covid tan recent i les aglomeracions de persones fa témer que els brots puguin empitjorar. Davant d'aquest neguit, l'Oficina Regional per a Europa de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC, per les sigles en anglès) han recomanat que no es cancel·lin grans esdeveniments que se celebraran aquest estiu. Les entitats fan referència als festivals de música o les manifestacions i celebracions derivades del dia de l'Alliberament LGTBI. Tant l'OMS com ECDC afirmen que és cert que les grans aglomeracions suposen un risc, però remarquen que prohibir-les no impedirà que les persones tinguin contactes estrets o relacions sexuals, és més, la cancel·lació pot dificultar la intervenció divulgativa i de salut pública de les autoritats sanitàries. 

"Les grans reunions poden representar un entorn propici per a la transmissió del virus si impliquen interaccions estretes, prolongades i freqüents entre les persones, en particular l'activitat sexual. Tot i això, les lliçons d'altres brots han demostrat que la cancel·lació de les reunions organitzades és probablement contraproduent per al control de la malaltia", defensen a través d'un informe publicat el passat dimarts.

"El tancament de locals o la cancel·lació d'esdeveniments no redueix els contactes sexuals, sinó que desplaça les activitats a altres entorns, incloses les festes privades, que són menys accessibles a les intervencions de divulgació comunitària o de salut pública", remarquen els experts en l'informe, segons recull Europa Press. "És més factible i eficient establir contacte amb els locals i esdeveniments comercials que amb les festes privades. El contacte amb la població a través dels esdeveniments organitzats representa una gran oportunitat. Treballant amb els organitzadors d'esdeveniments, es poden comunicar els riscos relacionats amb la verola del mico i proporcionar informació clara, pràctica i específica als assistents", argumenten. 

Precaució

Malgrat tot, la directora de l'ECDC, Andrea Ammon, ha recordat aquest dimecres en roda de premsa que cal estar alerta. No voler cancel·lar aquesta mena d'esdeveniments no implica no ser curosos. Ammon ha demanat a les persones que puguin tenir sospita de verola del mico que s'abstinguin d'acudir a aquest tipus d'esdeveniments.

Quins són exactament aquests símptomes? Ammon els ha recordat per als assistents: Si té granellades, úlceres o butllofes a qualsevol part del cos, o febre, mal de cap i dolors musculars, us aconsellem enèrgicament que parli amb el seu metge i se sotmeti a un examen per detectar la verola del mico. Fins que no sàpiga que està bé, l'instem que es prengui un descans de les visites a reunions, llocs o esdeveniments i eviti els contactes propers".