Un cop acabats els preparatius, el Ministeri de Sanitat ha comprat milers de vacunes per frenar la verola del mico. La setmana passada ja s'avançava que Espanya faria front al brot amb vaccins contra la verola tradicional, que també serveixen contra el virus actual. Ara, la ministra Carolina Darias ha comunicat aquest dimecres a les comunitats autònomes durant la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut la compra massiva d'injeccions, així com d'antivirals. L'anunci s'ha fet després que s'hagi arribat als 59 casos confirmats de la malaltia arreu de l'Estat, principalment a Madrid (i sense casos a Catalunya). "Una de les lliçons que hem après de la pandèmia és que els estats membres de la Unió Europea hem d'estar preparats per donar resposta als reptes sanitaris que es plantegin a cada moment", ha apuntat la ministra en roda de premsa.

L'adquisició es produirà mitjançant l'Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant d'Emergències Sanitàries (HERA), que s'encarregarà de repartir les vacunes de "manera equitativa" entre els estats membres de la Unió Europea. Alhora, l'estat espanyol participarà en una compra centralitzada d'antivirals que "garanteixi un accés equitatiu a aquests recursos de producció limitada". Respecte dels tempos de l'operació, Darias ha evitat oferir aquesta informació. Tampoc ha precisat la xifra de vaccins que arribaran ni quina serà l'estratègia de vacunació. S'ha limitat a dir que el procés de compra serà similar al de les vacunes de la covid-19.

Imvanex i tecovirimat

La vacuna serà Imvanex, fabricada pel laboratori danès Bavarian Nordic. L'Agència Europea de Medicaments (EMA) la va autoritzar contra la verola tradicional l'any 2013, però no pas contra l'actual virus del mico. Igualment, existeix prou evidència de la seva eficàcia en ambdós casos. De fet, el vaccí sí que està autoritzat contra les dues malalties als Estats Units. Respecte dels antivirals, Darias ha destacat la compra de tecovirimat: un medicament contra orthopoxvirus que funciona bloquejant-ne la transmissió cel·lular, evitant així la malaltia.

Si bé la ministra de Sanitat ha evitat avançar com serà l'estratègia de vacunació, és veritat que els experts aposten per l'anomenada "vacunació en anell". És a dir, administrar les dosis només als contactes estrets dels casos confirmats i no pas a la població general. Així és com es va erradicar la verola l'any 1977. De fet, la immunització es produiria entre la població menor de quaranta anys, ja que el vaccí va deixar d'administrar-se durant la dècada dels vuitanta per mor de l'erradicació de la malaltia. A part d'aquesta estratègia, l'estat espanyol compta amb un protocol acordat entre Sanitat i les comunitats autònomes que preveu l'aïllament i la vigilància dels contagis.

De moment, innecessari

L'epidemiòleg i director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha llançat un missatge de "calma i prudència" davant la verola del mico i ha apuntat que, de moment, "no seria necessari vacunar a Espanya". "Amb la informació que tenim i la posició inicial dels experts a Espanya, no seria necessari vacunar", ha remarcat durant una ponència sobre la covid-19 a Galícia. Igualment, ha reconegut que la immunització "és una opció" i ha advertit que tot "pot canviar en uns dies en funció de la informació que arribi", motiu pel qual "cal ser prudents a l'hora de fer aquesta mena de propostes".

En aquest mateix sentit, Simón ha demanat que "no es treguin les coses de polleguera" i que "es prenguin amb certa calma", avançant que el Ministeri d'Agricultura i el Ministeri de Sanitat treballen en un document que "indica les normes i pautes per gestionar les relacions amb els animals". Amb tot, a Espanya "les mascotes habituals a priori no haurien de ser més risc, encara que cal estudiar-ho amb cura".