Hi ha gent que passa el coronavirus i li queden alguns símptomes. És el que alguns experts anomenen com Covid persistent. Professionals sanitaris també s'han vist afectats per aquesta situació i han constituït una plataforma per reclamar que el seu cas sigui considerat una malaltia laboral. En conjunt presenten fins a 200 símptomes diferents i ja haurien fet arribar la seva petició al ministeri de Sanitat.

"En un temps curt, no se'ns ha curat la malaltia. Molts som malalts de la primera onada i fa vuit mesos que presentem símptomes com el primer dia. O símptomes que han anat canviant amb el temps, però que no han desaparegut", explicava la portaveu de la plataforma Sanitaris amb Covid-19 persistent, Pepa Bertran, en una entrevista a Catalunya Ràdio. 

A més, també demanen que s'intenti investigar més sobre el coronavirus i per què deixa tantes seqüeles en algunes persones durant tant de temps. Per altra banda, també demanen tenir coneixement de l'afectació real de la Covid entre el personal sanitari de l'atenció primària. "Creiem que hi ha una gran afectació, però no ho sabem", ha exposat.

Entre els símptomes que tenen els integrants Sanitaris amb Covid persistent hi ha la fatiga, dolor al pit, dolor muscular, falta d'aire, forts mals de cap i febre. Tots aquests símptomes els condicionen el seu dia a dia. 

Què és la Covid persistent

La Covid persistent és quelcom que encara s'està investigant. De fet, sense anar més lluny, aquesta setmana s'ha publicat un estudi que demostra que pacients joves i sans amb símptomes continuats de coronavirus registren danys en múltiples òrgans quatre mesos després de la infecció inicial.

El descobriment és un pas important per fer front als símptomes físics i també per desenvolupar tractaments per a algunes persones que tenen símptomes estranys i extensos, el que es coneix com a 'Covid persistent'.  L'estudi, elaborat per Coverscan, té com a objectiu avaluar l'impacte a llarg termini de la Covid en diferents individus de risc baix, és a dir, joves i sense problemes de salut importants, encara amb símptomes del virus, a través d'una combinació de ressonàncies magnètiques, anàlisis de sang, mesuraments físics i qüestionaris en línia.