El ministre de sanitat, Salvador Illa, ha ressaltat aquest dijous que en el procés de desescalada cal anar amb prudència perquè "no és un esprint, sinó una cursa de fons", on l'important és arribar al final "sense fer passos en fals que ens facin retrocedir".

D'aquesta forma s'ha expressat Illa en la seva compareixença setmanal en la Comissió de Sanitat, en el Congrés, en què ha insistit que si bé les dades mostren una evolució "molt favorable" de l'epidèmia, amb "una tendència descendent sostinguda" durant les últimes nou setmanes, el procés de desescalada és "complex".

Ha recordat que aquesta setmana el Ministeri ha rebut propostes d'algunes comunitats autònomes per passar de fase. "Vull insistir que aquesta presa de decisions es basa en una anàlisi conjunta quantitativa i qualitativa de diferents de diferents paràmetres. No d'un o un altre paràmetre de forma aïllada", ha dit el ministre.

Aquests indicadors estan relacionats amb el seguiment de la situació epidemiològica i del sistema de vigilància precoç, amb l'existència i el funcionament de capacitats estratègiques o característiques pròpies de cada territori. "El procés de desescalada és un procés complex en el qual cal actuar amb prudència. No és un esprint, sinó una cursa de fons en la qual l'important és arribar al final, sense fer passos en fals que ens facin retrocedir a tots", ha recalcat.

Reserva de material

Pel que fa al reforç dels processos de compra de material sanitari, ha informat que l'Executiu ha distribuït en els últims dies més de 3,3 milions de màscares quirúrgiques a set comunitats, d'acord a les necessitats declarades pels territoris. El nou sistema de distribució planificada combina la sol·licitud de quantitats concretes per part de les autonomies i el càlcul realitzat pel Ministeri per al manteniment d'una reserva estratègica a nivell autonòmic de, almenys, cinc setmanes de consum.

En relació amb la reserva estratègica que hi ha d'haver, Illa va traslladar als consellers del ram en el Consell Interterritorial del Salut la necessitat que planifiquin aquestes reserves a cada un dels territoris. Per al Ministeri, aquest és "un procés imprescindible per fer davant possibles necessitats futures front noves ones|onades de Covid-19 o altres crisis de salut pública".

Sanitat, per la seva part, també està desenvolupant una reserva estratègica de material. En total, el Govern ha repartit més de 113 milions de màscares des del 10 de març a autonomies i altres organismes.

Quantes proves s'han fet?

El ministre també ha comunicat que Espanya ja ha realitzat més de 2,2 milions de proves diagnòstiques PCR des que va començar l'epidèmia, segons les dades enviades per les comunitats.

En una setmana, ha prosseguit, les autonomies han augmentat la seva capacitat per efectuar aquest tipus de proves en un 16 %, amb una mitjana|mitja diària de 43.000, fins a situar-se en 47,2 per cada 1.000 habitants.

Així mateix, s'han realitzat 1.335.070 test ràpids, amb el que fins dijous passat i des de l'inici de la pandèmia, Espanya ha fet més de 3 milions i mig de proves diagnòstiques.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram