La vacuna contra el virus del papil·loma humà o VPH està reduint els casos de càncer de coll d'úter en gairebé el 90%, segons demostren les primeres dades del món real. El Cancer Research UK ha descrit les trobades com "històriques" i ha dit que demostren que la vacuna està salvant vides. 

Gairebé tots els càncers de coll d'úter són causats pel virus, i l'esperança és que la vacunació pot eliminar gairebé tota la malaltia. Els investigadors han dit que l'èxit significa que les persones vacunades també podrien necessitar menys proves de frotis cervical. El càncer de coll d'úter és el quart càncer més comú en dones de tot el món i en mata a més de 300.000 cada any, segons dades de la BBC.

Gairebé nou de cada 10 morts es produeixen en països amb ingressos baixos i mitjans, on hi ha poc accés a les proves de detecció del càncer de coll d'úter. L'esperança és que la vacunació tingui un impacte encara més important en nacions més riques. 

Més de 100 països han començat a fer servir la vacuna com a part dels plans de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), segons destaca el mateix portal, per intentar acostar-se a l'eliminació total del càncer de coll d'úter. 

Què analitza l'estudi?

L'estudi, que s'ha publicat a la revista The Lancet, ha analitzat què ha passat després que s'introduís la vacuna l'any 2008 per a nenes al Regne Unit.

Els alumnes són ara ja adults de 20 anys, i l'estudi demostra una reducció en els creixements precancerosos i una reducció del 87% en el càncer de coll d'úter. "L'impacte ha estat enorme", ha dit el professor Peter Sasieni, un dels investigadors del King's College de Londres, que recoge la BBC.

Les reduccions han estat menys dràstiques quan adolescents més grans van ser immunitzades com a part d'una campanya de recuperació. Això és perquè menys adolescents van decidir rebre la vacuna, i idealment, calia administrar-lo abans de ser sexualment actives. 

En general, l'estudi ha estimat que el programa de VPH ha previngut prop de 450 càncers i 17.200 precàncers. 

El professor Sasieni ha dit que això era "només la punta de l'iceberg" perquè els vacunats encara eren joves per contreure el càncer, per tant els números només podrien augmentar en el temps. 

Possible vacuna contra el càncer de mama

Paral·lelament, podria haver-se trobat una possible vacuna contra el càncer de mama. I qui hi ha darrere? Científics del Cleveland Clinic's Lerner Research Institute. Aquest projecte, que apareix detallat a l'article ClinicalTrials.gov, ja ha començat el seu primer assaig en humans. 

Tal com se n'han fet ressò diversos mitjans com 20 Minuts o El Mundo, aquest sèrum, que està començant la seva primera fase d'assajos en humans, pretén prevenir el desenvolupament del càncer de mama triple-negatiu, ja que actualment l'única opció profilàctica per a persones que corren un alt risc de desenvolupar-lo és la mastectomia o extirpació quirúrgica de la mama. A més, la vacuna, tal com ressalta la publicació, milloraria les perspectives de les persones que ja han superat aquest tipus de càncer en el passat. 

 

 

Imatge principal: una mà d'un científic manipula proves / Unsplash