A Catalunya un total de 161.481 persones s'han pogut vacunar contra el coronavirus a Catalunya i 872 ja haurien rebut la segona dosi. Salut ha explicat aquest dimecres que un 75% de persones residents i treballadors ja han rebut la vacuna. Cal recordar però que totes les residències verdes, és a dir, les que no tenen casos ja han rebut la primera dosi de la vacuna. Segons han detallat, s'estaria avançant també en les grogues i també en les vermelles, que són les que tenen brots actius. 

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, han comparegut en roda de premsa per explicar que aquest dilluns es van rebre 31.200 vacunes de Pfizer i que n'hi havia 20.000 mil a la reserva. Així, ha exposat que "aquesta setmana no es tocaran" les 20.000 dosis que es van guardar com a reserva estratègica les tres primeres setmanes. Ara bé, tot i aquesta intenció, caldrà fer servir la reserva per seguir amb el pla de vacunació elaborat a l'espera que la setmana que ve Pfizer continuï amb el seu compromís d'enviar les 60.000 dosis. Argimon, però, ha volgut constatar que "hem posat totes les dosis que hem rebut".

Per què pots tenir Covid si has estat vacunat?

Després d'haver-se posat la primera dosi de la vacuna de Pfizer han sortit algunes informacions de persones que haurien agafat el coronavirus just després. Cabezas ha destacat en aquest punt que normalment passa abans dels dotze dies. "La majoria de casos en persones vacunades es produeixen en abans dels dotze dies. Després de dotze dies la probabilitat de tenir la malaltia es redueix sis vegades". 

Soca britànica a Catalunya

Aquest matí, en una entrevista a RAC1, Argimon ha informat que hi ha 16 casos confirmats de la soca britànica a Catalunya. En aquest context, ha explicat que els quatre grans hospitals catalans (Vall Hebron, Clínic, Bellvitge i Germans Trias i Pujol) han elaborat un protocol conjunt per a la seqüenciació de mostres.

"Dels 3.500 positius diaris que tenim n'agafarem aproximadament un 10% de mostres, la majoria aleatòries, per conèixer l'impacte d'aquesta variant", ha detallat. D'aquesta manera, es fa un primer cribratge per detectar positius. Posteriorment, d'aquests, entre un 6% i un 10% podrien ser monitorades i els que surtin positius, un 60% es puguin seqüenciar. 

 

 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari administra una vacuna contra el coronavirus / Efe