El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha fet un avís per a navegants: "Demà s'incorpora el sistema privat". Això vol dir que si les dades d'ingressos hospitalaris demà augmenten de cop, es deu a aquest canvi interpretatiu on també els centres privats es comptaran, com ja va passar en la primera onada iniciada el passat mes de març.

Ramentol ho ha explicat en xifres: En el dia d'avui tindríem 541 persones ingressades en llits de crítics, un 57% del total de pacients crítics ingressats en la xarxa del sistema català, i això continua suposant un 87% de tota la xarxa de crítics". Les dades augmenten considerablement. S'integren de manera temporal, però ho veuen necessari per acabar de combatre aquest rebrot. Catalunya ha superat el pic de contagis de la segona onada, però Salut alerta que la situació encara és complexa.

Un dels arguments per a la integració de la privada és que la realitat als hospitals encara és crua: "No estem en una lògica de desescalada immediata, si bé hem passat el pic de contagis, no estem notant disminució en la pressió assistencial de forma significativa". Malgrat que les primeres mesures decretades fa unes setmanes ja han fet el seu efecte, cal esperar el sumatori de totes, inclòs el confinament municipal dels caps de setmana.

La mitjana, en 40 anys

Una altra dada que Ramentol ha volgut destacar és la mitjana d'edat dels positius. Continua baixant, una bona notícia, però també demostra que aquesta pandèmia no fa excepcions amb ningú.

En aquests moments, a Catalunya la mitjana se situa en els 39,63 anys: "Una persona contagia menys d'una persona, però el percentatge de proves positives va baixant i concorda amb el nombre de contagis. Les dades ens diuen que aquesta malaltia afecta tota la població".

La polèmica a les escoles

Sobre la iniciativa que els mateixos alumnes a partir d'ESO es facin les proves de PCR, Ramentol insisteix en la mesura: "La mostra nasal la realitzarà el mateix alumne o el tutor. És un procediment validat en diferents espais, educatius però també residencials, i requereix una petita supervisió orientada a assegurar que el procés es realitza de manera secuencial".

Docents i sindicats s'hi oposen, però des del Departament de Salut asseguren que la pressió assistencial obliga a introduir aquesta nova forma de procediment.