Els casos de covid a Catalunya fa dies que van a l'alça. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha atribuït aquest augment sobtat després de setmanes sense restriccions a la creient presència de les noves variants d'òmicron. Les dades de Salut exposen que més del 40% dels contagis de covid-19 eren de les noves variants, BA4 i BA5 fa dues setmanes. Es tracta de dades de fa unes setmanes, ja que "seqüenciar porta temps", ha recordat Cabezas en una entrevista a Catalunya Ràdio, per això ha afirmat que des de Salut s'assumeix que aquestes noves variants ja són majoritàries a Catalunya. 

No només Salut apunta a les noves variants com el detonant de l'augment de casos. El BIOCOMSC també ha atribuït la pujada ràpida de casos de les noves variants, especialment de la BA5.  Un cop activada la nova web del sistema de dades de vigilància epidemiològica, el grup ha remarcat que aquesta variant representava més del 30% el 5 de juny, i amb el procés de substitució que es veu en les dades, ja seria la majoritària. "El seu creixement coincideix amb l’augment de la positivitat i la detecció de casos", conclouen els investigadors, segons recull l'ACN. 

Hospitals i vacunes

L'augment dels contagis està xifrat en un 10% respecte a la setmana anterior, segons ha explicat la secretària de Salut Pública. Si bé pot semblar un canvi significatiu, Cabezas ha evitat parlar d'una setena onada. A més, ha remarcat que tot i l'increment de contagis, les UCI continuen "força estables" i en "mínims històrics".

La prevalença d'aquestes noves variants implica que en alguns casos poden esquivar les vacunes que s'estan posant ara. Això, però, no implica que aquestes no serveixin. "Les vacunes segueixen donant una bona protecció pel que fa a una malaltia greu o evitar arribar a l'UCI", ha remarcat. Per això, ha fet una crida a què qui no tingui la tercera dosi se la posi. La taxa de vacunació amb aquesta tercera dosi és del 54%, ha informat la secretària de Salut Pública. A més de la tercera dosi, Cabezas ha insistit la quarta en els majors de 80 i els professionals indicat pel Departament.

Un Sant Joan normal 

En ser preguntada per si des de Salut es patia que la revetlla de Sant Joan agreugés la situació sanitària a Catalunya, Cabezas ha respost: "Penso que estem en un entorn de molta relació social des de fa temps i la gent té ganes de veure's. Aquest entorn de relació social ja fa setmanes que està aquí". Malgrat remarcar que la interacció social ja fa temps que és alta, també ha fet una crida a no abaixar la guàrdia. "La pandèmia no ha acabat, si tenim símptomes cal aplicar el sentit comú", ha remarcat.