El Departament de Salut, en línia del que havien anat demanant els experts i els científics, ha proposat al Ministeri de Sanitat que estudiï avançar la quarta dosi de la vacuna contra la covid als majors de 80 anys, quelcom que fins ara estava reservat als immunodeprimits. Així ho ha explicat el conseller del ram Josep Maria Argimon, que ha detallat que el que han demanat a la Comissió de Salut Pública que revalori la possibilitat d'administrar la quarta dosi a aquest col·lectiu abans de la tardor per més protecció. Quan la ministra Carolina Darias va anunciar la seva intenció d'obrir aquesta quarta dosi, embolic inclòs,  va fixar la data per la seva inoculació un cop passat l'estiu, quan es preveia que els casos de coronavirus tornarien a pujar. Però aquest increment de positius s'ha donat abans del que estava previst i Salut consideren que s'ha de reaccionar davant l'augment de les dades epidemiològiques. 

 

Setena onada de la covid 

Durant la setmana, veus com Magda Campins o Jaume Padrós s'ha pronunciat en la mateixa línia que el Departament. Per un costat, la presidenta del Comitè Científic Assessor contra la Covid, ha apostat per posar-la ja a majors de 80 anys i a usuaris de residències. "No veig massa sentit a haver d'esperar a la tardor", justificant-ho pel fet que la incidència de la covid està pujant.

Segons detallava la doctora, la majoria de casos són de la variant BA5, un nou llinatge d'òmicron que és encara més contagiosa i provoca reinfeccions, però no és més greu. El problema rau en el fet que s'escampa més fàcilment, i, per tant, hi ha més casos que poden arribar a l'hospital. Davant aquesta setena onada, de la qual Campins considera que ja en podem parlar, no s'ha de tornar a les restriccions: "És epidemiològicament innecessari i la població no ho entendria". En canvi, creu que és més important "conscienciar i protegir els més vulnerables", és a dir, persones de més de 60 anys, especialment les que tinguin patologies prèvies. A elles sí que els recomana portar mascaretes als interiors. 

Tercera dosi imprescindible 

Per la seva part, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, comparteix el mateix parer amb Campins: no creu que hi hagi cap motiu per retardar la quarta dosi  mentre creixen els casos, perquè "la vacuna mostra una gran eficàcia davant els casos greus de coronavirus". Alhora, però, ha recordat que ja fa mesos que està disponible la tercera dosi per tots els catalans, i els grups d'edats més joves encara no se l'han posada, en la seva  majoria. Padrós considera que això és un error, ja que aquesta tercera punxada és "imprescindible" per estar correctament protegits davant la covid.