Tots els indicadors que mesuren la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya van a la baixa. És la tendència registrada des de principis d'aquest novembre, encara que ho fa molt lentament. Baixen el risc de rebrot  i el risc de contagi, però els positius segueixen situant-se en 3.000 i la mortalitat segueix sent molt elevada, 71 defuncions en el darrer recompte facilitat pel Departament de Salut. La pressió assistencial, tot i les altes registrades notificades les darreres 24 hores als hospitals, segueix sent molt elevada, amb les UCI plenes. Aquesta situació epidemiològica és la que, segons el Govern, no fa possible aixecar les restriccions.

La millora de la situació va al ralentí. El risc de rebrot baixa fins a 556, trenta-nou punts menys que en l'anterior registre, i el risc de contagi ja se situa en 0,85, dues dècimes per sota de l'últim recompte. Com destaquen les autoritats sanitàries, la corba està en descens a un ritme molt pausat. En dotze dies s'ha passat d'una velocitat de propagació d'1,12 a 0,85 i el risc de rebrot també segueix aquest ritme descendent, tot i que encara és molt elevat. Si l'1 de novembre era de 835, ara està en 556.

Prop de 3.000 positius

També es detecta un descens en els nous casos, amb 2.918 positius notificats en el darrer recompte, una xifra sensiblement inferior a l'anterior registre (3.775). Ja són 312.658 els contagis notificats des que es va iniciar la pandèmia.

En relació amb les proves diagnòstiques, entre el 3 i el 9 de novembre s’han fet 188.323 proves de PCR i 64.143 tests d’antígens. El 10,18% de les proves ha donat positiu. La mitjana d’edat de les persones que han donat positiu és de 40,4 anys i un 52,3% són dones.

Mortalitat

La mortalitat continua sent molt elevada. Salut ha informat de 71 noves morts per Covid-19 i ja són 14.957 les defuncions comptabilitzades des del març passat. Aquesta setmana de novembre, tal com van preveure els experts, està sent molt negativa en la mortalitat.

La pressió assistencial té un lleu alleugeriment. Hi ha 61 persones menys ingressades als hospitals i 27 menys a les UCI. Amb tot, la situació és crítica amb 2.626 pacients Covid als hospitals i 556 a les unitats de cures intensives. És aquest elevat grau d'ocupació el que preocupa a les autoritats sanitàries.  Estem encara molt lluny del miler d'hospitalitzats, xifra que es considera òptima per iniciar una desescalada. 

Pròrroga i pla de desescalada

Davant d'aquesta situació epidemiològica no és possible, segons el Govern, aixecar restriccions, com ara el tancament de bars, restaurants, gimnasos i locals culturals, que s’han prorrogat durant deu dies més. Amb tot, el Govern ha començat a treballar en un pla per retornar a l’activitat afectada. Aquest pla, que es començaria a aplicar a partir del dilluns 23 de novembre, preveu el retorn d’activitats que suposen un menor risc epidemiològic, com les que es fan a l’aire lliure, on s’inclou la restauració en terrasses.

El Govern justifica la pròrroga de les restriccions, molt contestada pel sector de la restauració i cultural, en la situació epidemiològica i del sistema assistencial. Malgrat que la velocitat de propagació de la Covid-19 està per sota d’1, concretament 0,85, i baixen el nombre de positius, el risc de rebrot encara és molt elevat. “No n’hi ha prou amb aquesta bona tendència”, ha assegurat la consellera de Salut, Alba Vergés, que reitera que “necessitem doblegar la corba de l’increment d’ingressos i baixar la pressió assistencial”.

En aquesta línia, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, recorda que “tenir més casos comporta més pressió a l’atenció primària (el 40% de l’activitat és només Covid) i als hospitals, on hi ha una xifra molt elevada, de 600 pacients en llits de crítics”.