Catalunya ja hauria superat el pic de la segona onada de la Covid-19, però tant les autoritats sanitàries com els experts sostenen que no s'ha d'abaixar la guàrdia i s'han de mantenir les restriccions que han aconseguit doblegar la corba, perquè la pressió assistencial continuarà les pròximes setmanes. Per tercer dia consecutiu el risc de contagi està per sota d'1, però els contagis segueixen per sobre de 5.000 i la mortalitat es dispara amb 104 noves defuncions per coronavirus. És el segon dia amb més defuncions d'aquesta segona onada de la pandèmia.

El risc de contagi, segons el Departament de Salut, manté la tendència a la baixa, encara que lentament, i se situa en 0,94, una centèsima menys que en el registre anterior. Encara s'està molt lluny del registre que els epidemiòlegs consideren que permetria alleugerir les restriccions, que és de 0,7.  El risc de rebrot també registra un lleuger descens i passa de 739 a 731 punts en 24 hores. 

Més mortalitat

La fotografia del dia és gairebé similar a la del dia anterior, excepte en un indicador: la mortalitat. Com ja van alertar els experts, al llarg d'aquest novembre hi haurà un increment de les defuncions, amb la previsió que la corba es doblegui a finals d'aquest mes. El darrer registre de Salut informa de 104 morts més per Covid-19 i ja són 14.482 les defuncions per coronavirus d'ençà que va començar la pandèmia al març. La jornada anterior es van registrar 66 morts.

Un altre indicador que no baixa és el dels nous positius. Avui se sumen 5.011 nous casos de Covid-19, una xifra similar a la del registre anterior. Els casos notificats ja arriben a 290.244 des del març passat. Aquí encara no es detecta un efecte de les restriccions.

Tampoc ha fet el tomb la incidència acumulada (els casos detectats en els darrers catorze dies per cada 100.000 habitants) que per segon dia consecutiu en manté en 818 punts. El pic es va registrar el 30 d'octubre, quan es va situar en 905. Per sobre de 200 es considera risc extrem.

Menys ingressos

On sí que hi ha un lleu descens, és en els ingressos als centres hospitalaris i l'UCI. Avui hi ha 2.725 pacients ingressats als hospitals, 45 menys que en el darrer recompte. També baixa el nombre de persones ateses a les unitats de cures intensives, 45 menys que en el recompte anterior. En total n'hi ha ara 471. 

Mantenir les restriccions

Els epidemiòlegs sostenen que la millora de la situació és conseqüència de les restriccions en el contacte social, concretament el tancament de bars, restaurants i centres d'estètica decretat el 16 d'octubre, una mesura que es prorrogarà de nou. També consideren que es comença a notar l'efecte del toc de queda nocturn i confien que els pròxims dies també passarà amb el tancament de teatres, cinemes i gimnasos i la reducció de l'aforament comercial, així com el tancament perimetral de Catalunya i el tancament perimetral per municipis de divendres a dilluns.

El Govern té la intenció d’allargar quinze dies més el toc de queda amb l’objectiu de consolidar la tendència a la baixa. De fet, tant els epidemiòlegs com els analistes de dades són partidaris de mantenir les restriccions a la mobilitat i el contacte social al llarg del novembre amb l’objectiu de reforçar el descens dels contagis i permetre que es normalitzi la situació als hospitals.

No hi ha pressa per aixecar les restriccions i quan es faci, es farà pas a pas, segons ha confirmat la consellera de Salut, Alba Vergés. El Govern no té intenció de relaxar les mesures per contenir la Covid-19 fins que no s’hagi consolidat el risc de contagi per sota d’1, que hi hagi un màxim de mil contagis diaris i que no se superin els 300 ingressats a les unitats de cures intensives.  Aquests paràmetres, segons els experts, es podrien aconseguir en quatre setmanes si es mantenen les mesures.