El coronavirus continua a la baixa, tan lentament que es podria parlar d'una frenada. Si més no, la majoria d'indicadors així ho constaten, encara que els nous positius freguen de nou els 2.000 casos. Amb els indicadors sobre la taula, el Procicat ha decidit continuar una setmana més amb les mesures actuals. Ara per ara, la situació als hospitals és l'indicador a tenir en compte per controlar la pressió que pugui rebre el sistema. Sobretot, de cara a una possible quarta onada. Així, doncs, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades per veure com evoluciona la pandèmia, i tot i la baixada, continuen sent alts. Pel que fa als ingressos, baixen respecte als d'ahir. Salut n'ha notificat un total de 2.026 (91 menys). El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el passat 24 de gener amb 3.038. Els pacients d'UCI continuen per sota de la barrera dels 650, i després de la petita pujada d'ahir, baixen de 616 a 613, 3 menys. 

El risc de rebrot es troba en 264 punts, deu punts menys que ahir. Per trobar una dada similar, on el risc de rebrot se situés als 200 punts, cal anar fins al 16 de desembre (274). Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, l'Rt o índex de contagi es troba en 0,86, i puja 0,01. És a dir, cada 100 persones en contagien 86. En aquest punt cal recordar que les autoritats sanitàries recomanen tenir l'Rt per sota d'1 per mantenir controlada la transmissió. Per la seva banda, la incidència acumulada els últims 14 dies és de 316,15 per cada 100.000 habitants, també a la baixa.

Nous contagis i morts per coronavirus

Pel que fa als nous contagis per coronavirus, la xifra se situa en 1.994, fregant de nou els 2.000 casos. Ahir se'n van notificar 1.862, dimecres 1.986, dimarts 1.665​ i dilluns 719. A més, s'ha d'insistir, però, en el fet que les dades de positius diaris no diuen gran cosa per si soles, cal observar la tendència general dels indicadors de la pandèmia. La xifra total d'infectats des de l'inici de la pandèmia és de 542.902.

L'índex de positivitat se situa al 4,30​%, una xifra inferior al 5%, però que experimenta una petita pujada respecte a les dades d'ahir (4,28%). Aquest límit del 5% el fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el considera com un bon indicador per constatar que un país té la pandèmia sota control. Entre els dies 15 i 21 de gener, aquest percentatge era del 7,07. Entre el 22 i el 28 del mateix mes baixava significativament, fins al 6,52. 

En relació amb el nombre de morts per coronavirus, la xifra total des del març puja fins a les 20.408 víctimes mortals. En les últimes hores se n'han notificat trenta-set. La dada significativa, però, són els morts notificats aquest gener: 2.136. El mes de desembre se'n van comunicar 1.128 i el mes de novembre en van ser 1.778.

Per què es baixa tan lentament?

"Anem baixant i sembla que la corba s'aplana", detallava aquest dimecres en roda de premsa el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. D'aquesta manera, ha constatat que fa dos o tres dies que la corba baixa de manera encara més lenta i s'aplana. "Només hem baixat un 0,9%" l'últim dia. El titular de Salut Pública va exposar que una de les conseqüències de baixar tan a poc a poc podria ser l'aparició de les noves variants. El problema, però, són els ingressos. Tal com va comentar Argimon en una roda de premsa per parlar de la campanya de vacunació, la segona onada i la tercera han tingut diferències significatives. "La segona onada la vam començar amb 140 malalts a l'UCI. Quan comencem la tercera onada ens trobem amb 320 malalts, gairebé 200 més". Tot i que el nivell d'infecció de la tercera onada no va ser tan ràpid com el de la segona, hi ha hagut un nombre alt d'ingressos. 

Campanya de vacunació a Catalunya

Pel que fa al nombre de vacunats amb primeres dosis, aquest divendres les dades en donen un total de 277.091. En les últimes 24 hores s'han vacunat 5.559 persones. Unes 176.212​​​ persones ja han rebut la segona dosi de la vacuna (815 en les últimes 24 hores). El període de vacunació va començar el 27 de desembre, com en la majoria de països de la Unió Europea, que han optat per seguir una estratègia conjunta. 

 

Imatge principal: tests per a la detecció de coronavirus / Efe