Científics dels Estats Units han aconseguit ressuscitar òrgans de porcs morts, cosa que pot suposar un gran avenç per als trasplantaments. Concretament, un article publicat per la revista Nature aquest dimecres revela com amb una nova tecnologia s'ha pogut restaurar la circulació sanguínia i altres funcions cel·lulars en aquests animals una hora després de la defunció. La recerca ha estat desenvolupada per experts de la Universitat Yale i demostra que és possible alentir el deteriorament de l'organisme un cop mort. Tot plegat obre la porta a aplicacions útils per allargar la vida.

Per exemple, l'administració d'un líquid protector de cèl·lules podria arribar a mantenir en bon estat durant més temps els òrgans que han de ser trasplantats. Els autors de la investigació també destaquen que això ampliaria la disponibilitat d'aquests òrgans. Un dels coautors de l'article, David Andrijevic, explica que "totes les cèl·lules no moren immediatament, hi ha una sèrie d'esdeveniments més prolongats". "Es tracta d'un procés sobre el qual es pot intervenir, aturar i restaurar algunes funcions cel·lulars", afegeix.

De BrainEx a OrganEx

El treball parteix d'una recerca anterior, del 2019. En aquesta recerca van restaurar la circulació sanguínia i determinades funcions cel·lulars en el cervell d'un porc mort mitjançant la nova tecnologia, denominada BrainEx. "Si aleshores vam ser capaços de restaurar algunes funcions cel·lulars en un cervell mort, un òrgan conegut per ser més susceptible a la isquèmia, ens vam plantejar si es podria aconseguir quelcom similar amb altres òrgans vitals trasplantables", exposa Andrijevic.

En l'estudi publicat aquest dimecres, l'equip liderat per l'expert Nenad Sestan ha administrat una versió modificada de BrainEx a tot l'organisme d'un porc i no només al cervell. Aquesta nova versió ha rebut el nom d'OrganEx i està formada per una màquina de perfusió, similar a les que imiten la tasca del cor i dels pulmons durant els trasplantaments. També té un fluid experimental que conté compostos que poden mantenir la salut cel·lular i evitar la inflamació a tot el cos del porc.

Els òrgans semblaven funcionar

Els animals, prèviament anestesiats, van rebre el tractament d'OrganEx una hora després d'induir una aturada cardíaca. Sis hores després, els experts van constatar que determinades funcions cel·lulars clau continuaven actives en moltes zones de l'organisme dels porcs: com en el cor, el fetge i els ronyons. Aixi mateix, van aconseguir restaurar algunes altres funcions en el cor, on es van detectar evidències d'activitat elèctrica, de manera que va mantenir la seva capacitat de contreure's. "També vam assolir restaurar la circulació per tot el cos, cosa que ens va sorprendre", apunta Sestan. El líder de l'equip precisa que quan el cor s'atura, els òrgans comencen a inflar-se i el col·lapse dels vasos sanguinis bloqueja la circulació. No obstant això, els òrgans dels porcs morts tractats amb OrganEx semblaven funcionar.

Els experts van trobar proves que algunes parts del cervell recuperaven l'activitat cel·lular, tot i que no es va detectar activitat elèctrica organitzada que indiqués l'existència de consciència. Però sí que van observar la presència de moviments musculars involuntaris i espontanis al cap i coll dels animals, cosa que suggereix que van mantenir determinades funcions motores. Sigui com sigui, queda clar que aquests científics de la Universitat Yale han fet una gran passa respecte del futur dels trasplantaments.