Encara que es pot establir un paral·lelisme entre haver viscut una infantesa complicada i el fet de desenvolupar una malaltia mental, no passa el mateix quan els primers anys de la teva vida són molt bons. Segons una nova investigació de la Universitat d'Austràlia del Sud, una infantesa feliç i segura no sempre protegeix un nen de desenvolupar una malaltia mental més endavant en la vida.

La investigació ha estat desenvolupada en associació amb la Universitat de Canberra i forma part d'un estudi publicat a Current Psychology, que va examinar com les experiències de la primera infantesa es relacionen amb diferents vies de desenvolupament i com aquestes podrien estar associades amb una mala salut mental.

Atès que es va descobrir que les experiències infantils positives i negatives es manifesten com a ansietat o altres trastorns de salut mental en l'edat adulta, els investigadors creuen que la nostra capacitat per adaptar-nos, o més aviat no adaptar-nos, a escenaris inesperats podria estar influint en la salut mental.

Dona problemesLa capacitat d'adaptar-nos a les situacions difícils pot afectar la salut mental

A Austràlia, gairebé el 50 per cent de la població tindrà una malaltia mental en algun moment de la seva vida, i s'estima que 314.000 nens d'entre 4 i 11 anys (gairebé el 14 per cent) pateixen un trastorn mental. La despesa periòdica nacional en serveis relacionats amb la salut mental s'estima en 9,9 mil milions de dòlars o al voltant de 400 dòlars per persona.

Segons les dades recollides, sembla bastant clar que les persones que van tenir experiències adverses i impredictibles en la seva vida primerenca tenien símptomes elevats de mala salut mental (inclosa la depressió i la paranoia). Però el curiós és que també es conclou que els nens que creixen en ambients estables i de suport també tenen risc d'experimentar símptomes d'ansietat en l'edat adulta.

La conclusió més important per als experts és la naturalesa indiscriminada de les malalties mentals, així com la informació clau que ofereix l'estudi sobre els possibles factors de risc per a tots els nens. "A mesura que s'expandeix la prevalença de les condicions de salut mental, és imperatiu que també ampliem el nostre coneixement d'aquesta condició tan complexa i variada", diuen els científics.

Home desesperatSegons els experts, la naturalesa de la salut mental és indiscriminada

Encara que fa falta investigar més sobre el tema per comprendre com el nostre entorn infantil i les experiències de la vida primerenca poden influir en la salut mental en l'edat adulta, els experts sospiten que són les nostres expectatives sobre el nostre entorn i la nostra capacitat per adaptar-nos a escenaris quan les nostres expectatives no es compleixen, la qual cosa pot tenir una influència més important en les nostres experiències d'angoixa. "Si de nens, aprenem a adaptar-nos al canvi i aprenem a suportar les coses quan les coses no surten com volem, és possible que estiguem en una millor posició per respondre a l'estrès i altres factors de risc de mala salut mental", afirmen.